Marselo Bratke u Guarnerijusu

0
Povodom obeležavanja 50 godina od smrti jednog od najznačajnijih brazilskih kompozitora Vilja-Lobosa, gost Beograda će trećeg decembra prvi put biti istaknuti brazilski pijanista Marselo Bratke
foto: promo
foto: promo

Marselo Bratke će publiku trećeg decembra u  20 časova, u Centru lepih umetnosti Guarnerius, odvesti u Rio de Žaneiro sa početka 20. veka i kroz Karnevalsku trilogiju predstaviti susret trojice kompozitora, Vilja-Lobosa, Nazareta i Miloa, koji je presudno uticao na razvoj brazilske muzike.

Bratke širom sveta predstavlja svoj Villa-Lobos Worldwide projekat, koji kroz osam diskova sa kompletnim klavirskim opusom Vilja-Lobosa, promoviše dela ovog brazilskog kompozitora. Bratkeova Karnevalska trilogija uspešno dokazuje da brazilska karnevalska muzika ne poznaje grube granice između klasične muzike i urbanih, folk i tradicionalnih elemenata. Projekat je do sada predstavljen u zemljama Evrope, Azije i SAD-a, a urađen je i dokumentarni film o životu ovog velikog kompozitora.

Marselo Bratke, jedan od najboljih brazilskih pijanista, rođen je u Sao Paolu 1960. godine, a danas živi na relaciji Sao Paolo-London. Diplomac je njujorške muzičke škole Džulijard.

Među brojnim nagradama koje je osvojio su i prva nagrada na međunarodnom takmičenju Tradale u Italiji, Revelation Prize Udruženja muzičkih kritičara Sao Paola, Classical Discoveries nagrada u Velikoj Britaniji i nagrada Brazil in Germany 2006. Dobijanje priznanja Carlos Gomes 2001. godine, omogućava mu učešće na brojnim prestižnim muzičkim događajima poput 400 godina moderne muzike u Londonu i Festival Transclassiques u Parizu.

Bratkeov CD Le Groupe des Six je magazin Gramophone proglasio je za jedno od najboljih izdanja klasične muzike svih vremena.

Poslednjih godina, Marselo se posvetio pronalaženju načina da kroz preplitanje umetnosti i politike, utiče na poboljšanje kvaliteta života nižih društvenih slojeva. Naime, 2007. godine osnovao je Camerata Vale Musica, orkestar koji čine muzičari koji izvode klasičnu i popularnu muziku, a koji dolaze iz siromašnih brazilskih gradova. Njihova prva turneja organizovana je povodom obeležavanja 120 godina od rođenja kompozitora Vilja-Lobosa i obuhvatala je nastupe u svim najvećim gradovima Brazila, uključujući i koncert na čuvenoj plaži Kopakabana, kojem je prisustvovalo preko 100 000 ljudi.

Ulaz na koncert je slobodan.

makonda-tracker