Španski trio na Kolarcu kao poklon Beograđanima

0
Institut Servantes uoči novogodišnjih praznika, poklanja već tradicionalno Beograđanima koncert na Kolarcu, koji će ove godine biti održan u drugog decembra
foto: promo
foto: promo

Na Kolarcu će drugog decembra u 20 časova nastupiti atraktivni španski trio Forma Antiqva koji će izvesti dela čuvenih španskih kompozitora kao što su Hose Blanko de Nebra, Žozep Himenes, Dominik Skarlati, Antonio Kabeson i drugi.

Atraktivni španski trio Forma Antiqva je ansambl sastavljen od braće Aarona (čembalo i dirigovanje), Pabla (barokna gitara) i Danijela Sapika (teorba) koji će na koncertu u Beogradu izvesti dela najpoznatijih španskih kompozitora. Koncert će programski biti podeljen na pet delova tokom kojeg će se predstaviti različite muzičke forme kao što je fandango, temperamenta španska narodna igra i salonske igre. Španski trio će pre

svega izvesti kompozicije iz 17. i 18. veka, kako poznatih tako i anonimnih autora.

Forma Antiqva je ansambl koji je omogućio trojici braće da istražuju muzičke mogućnosti čembala i barokne gitare izvodeći kompozicije iz 17. i 18. veka sa iberijskog poluostrva. Zanimljiv je podatak da je slična porodična grupa postojala početkom 17. veka u Italiji, La Cecchina. Španski trio nastupao je na najprestižnijim festivalima u Španiji (Kraljevskom pozorištu, San Sebastijanu, Madridu...) i uspeo je za kratko vreme da osvoji naklonost publike i kritičara. Istovremeno, sve su zapaženiji nastupi u inostranstvu, i do sada su nastupali u Boliviji, Brazilu, Singapuru, Australiji, Modeni, Grčkoj, Francuskoj, Pragu, Pekingu, Šangaju i Tokiju. Takođe, izdali su i tri muzička izdanja koja su dobila odlične kritike specijalizovane štampe, kao što je Prelude Classical Music Awards 2009 i Nagrada za najbolji disk sa baroknom vokalnom muzikom 2008-2009.

Trenutno Forma Antiqva snima ekskluzivno za nemačku diskografsku kuću Winter & Winter i u pripremi su dva muzička izdanja Amore x Amore i Concierto Zapico.

Besplatne ulaznice se mogu podići na biletarnici Kolarčeve zadužbine.

makonda-tracker