Novi album Nore Džons

0
Vlasnica brojnih Gremija, pevačica Nora Džons objavila je ovog meseca svoj četvrti studijski album The Fall, za kuću Blue Note, a ovo izdanje kod nas se prodaje posredstvom kuće Dallas Records
foto: promo
foto: promo

Većinu pesama za novi album Nora Džons je napisala tokom prethodne dve godine, na turneji održanoj povodom ploče Not Too Late. Iako je publiku osvojila nostalgičnim glasom i jazzy-pop melodijama, sada je odlučila da napravi stilski zaokret. Novi album Nora vidi kao šansu da eksperimentiše sa drugačijim zvucima i priliku da sarađuje sa nizom novih muzičara. Među njima se ističe JDžekvajer King, poznati producent koji je radio sa Kings Of Leon, TomomWejtsom i Modest Mouse. Novi saradnici su i Rajan Adams i Vil Šef iz teksaškog indie rock benda Okkervil River. A tu je i stalni suradnik Džesi Haris.

- Od početka sam na ovom album želela da isprobam neke različite stvari. Htela sam da groove bude teži i više zastupljen, želela sam nešto drugačije. Već dugo sviram sa istim muzičarima. I dalje smo prijatelji i nadam se da ćemo ponovo zajedno da zasviramo, ali sam osetila da je ovo dobar trenutak da radim sa novim ljudima. Što se producenta tiče, želela sam nekoga ko može da me izvuče iz zone u kojoj se osećam sigurno i ko može da nađe prave muzičare za ono što želim da postignem sa novim pesmama. Tražila sam partnera za novu ploču zato što bez druge perspektive ne bih dobila drugačiji zvuk. Kratko sam istraživala, a onda sam uzela u ruke najdražu ploču Mule Variations Toma Wejtsa i pogledala spisak ljudi koji su je stvarali. Ja nikada neću zvučati kao Tom Wejts, ali želela sam neke elemente sa tog albuma, balans između prekrasnog i grubog, a istovremeno potpuno prirodno. Džekvajere King je producirao Mule Variations. On je od početka bio zagrejan za saradnju i jako dobro smo se složili, što je najbitnije – kaže Nora.

King je okupio grupu muzičara koji su snimili novi album. Među njima su bubnjari Džoj Varonker (Bek, R.E.M.), Džejms Gadson (Bil Witers), klavijaturista Džejms Pojser (Erika Badu, Al Grin), gitaristi Mark Ribot (Tom Wejts, Elvis Kostelo) i Smoki Hormel (Džoni Keš, Džo Stramer). Za razliku od prethodnih albuma, na ovome je Nora klavir zamenila gitarom.

- Pišem puno više pesama uz gitaru nego uz klavir, tako da mi je nekako bilo prirodno da ih i odsviram na gitari.

Smer albuma The Fall otkriven je već na prvoj napisanoj pesmi.

- Pesmu Light As A Feather napisala sam sa Rajanom Adamsom. Nisam želela da se na novom albumu čuje moj country zvuk , pa smo morali da smislimo nešto drugačije. Izbacili smo gitare i dodali taj ludi sample koji zvuči kao oštrica noža.

Čak je i jazzy pesma It’s Gonna Be zahtevala nov tretman.

- Ta pesma je pomalo swing, sa puno teksta, ali zahvaljujući mom prijatelju, bubnjaru Robertu di Pijetru, smislili smo ritam koji diktira zvuk.

Konstantu ovog albuma, od upečatljive rock pesme Stuck do intimne balade Back To Manhattan i dalje čini njeno ekspresivno pevanje. Taj deo stvaralačkog procesa bio je za nju najlakši.

- Više sam bila fokusirana na sve što se događalo oko snimanja, pa sam se jednostavno opustila i pevala.

The Fall je potvrda njenog ulaska u novu fazu kreativnog razvoja. Uprkos promeni u načinu pevanja i instrumentalnom radu, smatra da njeno stvaralaštvo tek gradi temelje novog pristupa.

- Starija sam i to je evidentno u mojim pesmama. Pre sam, kao početnica, bila zabrinuta za svoj rad, ali danas se ne bojim da probam nešto novo, imam dovoljno samopouzdanja da ono što napišem i poslušam.

Nora Džons je do sada prodala 36 miliona albuma. Studijski diskovi Come Away With Me (2002.), dobitnik osam Gremija, Feels Like Home (2004.) i Not Too Late (2007.) osvojili su vrh američke liste albuma, a dobro su se kotirali u celom svetu. Osim muzičke karijere Nora se upustila i u glumačku, pa je sa Džadom Loom igrala u filmu My Blueberry Nights.

A kako zvuči uživo zvuči pesma Chasing Pirates s novog albuma Nore Džons pogledajte ovde:

makonda-tracker