Treći humanitarni koncert u Guarneriusu

0
U utorak, 24. novembra 2009. godine u 20 časova, u Centru lepih umetnosti Guarnerius nastupa violinista Gordan Trajković
foto: promo
foto: promo

Treći koncert jesenjeg dela humanitarnog ciklusa koji su Gradska opština Stari grad i Centar lepih umetnosti Guarnerius pokrenuli proleća ove godine, sa željom da pomognu dečijem Svratištu u Krfskoj ulici u Beogradu, predstaviće sjajnog mladog violinistu Gordana Trajkovića, dobitnika nagrada na prestižnim takmičenjima i člana brojnih domaćih i internacionalnih ansambala.

Gordan Trajković, mladi srpski violinista poreklom sa Kosova, pohađao je Školu za muzičke talente u Ćupriji, a diplomirao je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Dobitnik je nekoliko prestižnih priznanja, kao što su specijalne nagrade na takmičenjima školskog uzrasta, a učestvovao je i na važnim festivalima kao solista, kamerni i orkestarski muzičar.

Tokom studija ostvario je veliki broj koncerata sa orkestrom Gudači Sv. Đorđa, sa kojim je nastupao na festivalima, kao i u okviru turneja po Evropi.

Gordan je bio dvostruki polufinalista Internacionalnog takmičenja muzičke omladine u Beogradu, a učestvovao je i u nizu majstorskih kurseva, gde je sarađivao sa D. Takenom (London), I. Ozimom (Austrija), J. Rahlinom (Austrija), K. Manbergom (Švedska).

Sarađivao je sa orkestrima Camerata Serbica i Omladinskim simfonijskim orkestrom jugoistočne Evrope, gde je bio i koncertmajstor. U orkestru Gudači Sv. Đorđa, Trajković je nastupao deset godina kao koncertmajstor, solista i vođa deonice i ostvario je preko 300 koncerata u petnaestak zemalja. Nastupao je i sa orkestrima Bandart (Španija), Orquestra Filarmonica de Minas gerais (Belo Horizonte, Brazil), gde je dve godine bio asistent koncertmajstora i Ouro preto camera orchestra (Brazil, solista i koncertmajstor).

Ostvario je nastupe i na festivalima Jamtland festival (Švedska), Campos de Jordao (Brazil), Cossart (Srbija).

Jesenju seriju humanitarnih koncerata u Guarnerijusu 22. decembra zatvara sopran Nataša Tasić-Knežević.

makonda-tracker