Sigel i Apap u Filharmoniji

0
Kraj godine će u Beogradskoj filharmoniji obeležiti gostovanje bluz majstora Korkija Sigela, koji nastupa 27. novembra, i kontorverznog violiniste Žila Apapa, koji svira četvrtog decembra
foto: promo
foto: promo

Krajem novembra i početkom decembra sa Beogradskom filharmonijom kao solisti zablistaće dve neobične zvezde – Korki Sigel (27. Novembar u 20 časova), bluz muzičar, majstor na usnoj harmonici koji je impresivnu biografiju najpoznatijim klubovima širom SAD upotpunio i klasičnom muzikom i Žil Apap (četvrti decembar u 20 časova), kontroverzni violinista nemirnog duha, čije interpretacije idu obrnutim putem od Sigela – od klasike ka popularnoj muzici.

Karijera Korkija Sigela započela je osnivanjem legendarnog Sigel-Švol benda, koji je gostovao u najpoznatijim rok klubovima šezdesetih i sedamdesetih godina. Bluz je upoznavao sa legendama među kojima su bili Madi Voters, Vili Dikson, Haund Dog Tejlor, Džejms Koton, Badi Gaj. Sigel se kasnije proslavio i solo nastupima sa orkestrima kao što su Njujorška filharmonija i Filadelfijski orkestar, velikim svetskim turnejama koje je snimao Sony International i kao kompozitor baletske i filmske muzike.

Za violinistu Žila Apapa, njegov profesor Jehudi Menjuhin rekao je da je prototip violiniste za 21. vek. Apap izvodi repertoar od Mocarta, Vivaldija, Debisija, Bramsa, Stravinskog, ali širom sveta ga je proslavio poseban talenat za kombinovanje klasičnog repertoara sa raznolikim muzičkim stilovima tradicionalnih melodija iz Irske, Škotske, Indije, svinga, ciganske muzike i improvizacija. Ponešto od svega ovoga ćemo slušati i na beogradskom koncertu.  

Karte za koncerte Beogradske filharmonije se mogu kupiti na blagajni Zadužbine Ilije M. Kolarca u nedelji održavanja koncerata.

makonda-tracker