Novi talas 30 godina kasnije

0
Dvostruki album 30 godina kasnije – Sedmorica veličanstvenih objavljen u izdanju Dallas Recordsa je dokument jednog vremena zabeležen tri decenije kasnije i dokaz da dobra muzika ne zna za vremenske, generacijske ili političke granice.

Materijal je snimljen na velikom koncertu održanom oktobra 2008. godine u prepunoj Tvornici kulture. Jedinstveno okupljanje povodom obeležavanja trideset godina novog talasa oživelo je najbolje trenutke jednog od najplodnijih muzičkih perioda ex YU. Na bini su se smenjivale legende novog talasa u novim postavama izvodeći stare hitove u novim aranžmanima: Pero Lovšin i Španski borci, Vlada Divljan i Nevladina organizacija, Električni orgazam, Lačni Franz, Darko Rundek koga je pratio bend Hakuna Matata, ali i Jasenko Houra i Davorin Bogović koji su posle 25 godina ponovno stali zajedno pred publiku.

Pesme Maljčiki, Kenozoik, Malena, Sretno dijete, Crno bijeli svijet, Ljubljana je bulana, Bandiera Rossa, Konobar, Nebo, Ne mi dihat za ovratnik, Zarjavele trobenta, Sejmeni, Take the money and run i mnoge druge, dočarale su najbolje godine novog talasa i pokazale da dobra muzika ostaje zauvek. Energična svirka, sada tridesetak godina starijih protagonista istorijskih muzičkh trenutaka, nije odavala koliko je vremena prošlo od prvih predstavljanja publici i legendarnih koncerata u Lapu, Kulušiću, beogradskom Domu omladine i SKC-u. Fantastična atmosfera u Tvornici, odlično raspoloženi muzičari i publika dali su ovaj vruć dvostruki album sa skoro trideset pesama.

Književnik Borivoj Radaković je najbolje opisao koncert:

- To nisu bili ni Srbi, ni Hrvati, ni Slovenci, to nije bila Juga. To je bio novi val! Osamdesetih i sada u Tvornici kulture.

 

makonda-tracker