Pijanista Majkl Lesli u Guarneriusu

0
U petak, 16. oktobra sa početkom u 20 časova, u Guarneriusu će nastupiti Majkl Lesli, ugledni australijski profesor klavira na Konzervatorijumu u Minhenu
foto: promo
foto: promo

Na koncertu koji donosi Betovenove sonate, Lesli će beogradskoj publici otkriti potpuno novo tumačenje i interpetaciju jedne od najpoznatijih klavirskih kompozicija svih vremena, Hammerklavier sonate, koju će izvesti u ključu DNK šifre. On će rasvetliti unutrašnje procese dela i dati novo gledanje na upoznavanje finalne fuge, koja predstavlja najveću misteriju u čitavoj klavirskoj literaturi.

Prof. Lesli boravi u Beogradu kao učesnik međunarodne konferencije Evolucija i budućnost, koja se održava od 14. do 18. oktobra 2009. godine, povodom obeležavanja godine naučnika Čarlsa Darvina.

Za vreme studija na Konzervatorijumu u Sidneju, Lesli je nekoliko puta nastupao kao solista sa vodećim australijskim orkestrima. Kao student kod Rosl Schmid na Munich Hochschule für Musik, osvojio je I nagradu na takmičenju West German Hochschulen i III nagradu na Internacionalnim takmičenju Bavarskog radija. Njegov repertoar uključuje dela od William-a Byrd-a do Lutoslavskog, Bahove Goldberg varijacije i Umetnost fuge i kompletan opus Arnolda Šenberga.

Imao je brojne turneje po zemljama Evrope i Afrike, kao i u rodnoj Australiji, gde ga smatraju jednim od najboljih muzičara svih vremena.

Po prirodi željan izazova, Leslijeva istraživanja najvećih dela klavirske literature – Goldberg varijacije, Umetnost fuge, Hammerklavier sonata i Diabelli varijacije, poslednje Šubertove sonate, predstavljaju večitu borbu da se artikulišu duboke misli ikada izražene u samoj muzici.

Ulaz na koncert je slobodan.

makonda-tracker