The Vibrators u SKC-u

0
Britanski pankeri održaće koncert u klubu SKC, LivingRoom 20. oktobra s početkom u 22 časa
foto: promo
foto: promo

S karijerom koja traje već 33 godine, pevač i gitarista Jan Noks Karnočan, basista Pet Kolier, gitarista Džon Elis i bubnjar Edi oformili su originalnu postavu sastava The Vibrators februara 1976. godine i nastupili kao predgrupa bendu The Stranglers u Severnom Londonu. Osim toga, bili su predgrupa Sex Pistolsima u 100 Clubu i ostavili neizbrisiv trag svirajući na sad već legendarnom 100 Club Punk Rock Festivalu, gde su, osim samostalnog nastupa, bili i predgupa gitarskom heroju Krisu Spidingu. Kris je preporučio bend svojoj diskografskoj kući Rak. Njihov debi album We Vibrate izašao je u novembru, jedan od prvih pank singlova, a dve nedelje posle je usledio singl Krisa Spidinga Pogo Dancing sa Vibratorsima kao pratećim bendom.

Početkom 1977. godine, bend je nastupao kao predgupa Igiju Popu (sa Dejvidom Bouvijem na klavijaturama) na britanskoj turneji, nakon čega su prešli u Epic Records, gde su objavili svoj klasični singl Baby Baby, što je bio uvod u njihov već čuveni album Pure Mania koji je pet nedelja bio na britanskoj Top 75, dostigavši 49. mesto. Sledeći singl bio je London Girls, izašao u leto 1977, koji je uspešno promovisao bivši prvi čovek Mott The Hooplea, Jan Hanter. Basista Pet Kolier uskoro napušta bend, a na njegovo mesto dolazi Geri Tibs. U martu 1978, bend objavljuje uspešan singl Automatic Lover koji dospeva na 35. mesto, što im omogućava nastup na Top Of The Pops. Sledeći album V2 izlazi u aprilu i dospeva na 33. mesto britanske top liste i dan danas se smatra za jedan od najsvetlijih momenata nju vejva. Džon Elis ubrzo napušta grupu i započinje solo karijeru, radeći, između ostalih, i sa Piterom Gebrijelom. Na njegovo mesto dolazi Dejv Birč, a bend u svoje redove uključuje i petog člana, klavijaturistu Dona Snoua. U ovoj postavi, grupa objavljuje singl Judy Says (Knock You In The Head) koji dospeva na 70. mesto top liste. Nakon toga, Noks napušta bend i posvećuje se solo karijeri sve do kraja 1978.

Edi nastavlja rad benda uprkos svemu i sa novom postavom objavljuje singlove Gimme Some Lovin i Disco In Mosco, ali se krajem godine bend raspada.

Originalna postava se ponovo okuplja sredinom 1982. i potpisuje ugovor sa Anagram Records, gde objavljuju novu verziju Baby Baby. Sledi singl Guilty, posle čega sledi prelazak u diskografsku kuću Ram Records i singlovi Mx America i Flying Home, kao i album Alaska 127. Slede album Fifth Amendement i singl Blown Away By Love. Ubrzo slede nove izmene u sastavu, pa tako Pet Kolier napušta bend, da bi na njegovo mesto došao Noel Tompson. Džon Elis takođe napušta grupu i postaje punopravni član Stranglersa, a na njegovo mesto dolazi Miki Oven. Sledi album Recharged i prateći singl String Him Along, a zatim i album Meltdown. Ubrzo potom nastupaju u novom sastavu, pošto je još jednom došlo do odlaska gitariste.

Vibrators u novom sastavu redovno nastupaju uživo i devedesetih godina objavljuju albume Volume Ten (1990), The Power Of Money (1993), Hunting For You (1994) i Unpunked (akustiča kompilacija iz 1996. godine).

Nova postava sa veteranima Noksom na gitari i Edijem za bubnjevima i novim članovima- gitaristom Darelom Betom i basistom Nikom Pekhemom 1996. Godine snima album French Lessons With Correction! (1997) i Buzzin (1999), nakon čega sledi poduža turneja sa preko 100 koncerata, uključujući Ameriku i Kanadu i objavljivanje još albuma. Basistu Nika Pekhema zamenjuje Robi Tart iz benda Heartbreak Angels, da bi u novom milenijumu grupa objavila novi studijski album Energize.

Septembra 2003, Robi Tart napušta grupu, a na njegovo mesto dolazi Pit iz finskog benda No Direction.

2005. godine, Vibrators objavljuju DVD Live Energize CBGB's, a početkom sledeće godine album sa obradama punk klasika iz '77, pod nazivom Punk: The Early Years. Početkom 2008, Noks doživljava udes, što ga onemogućuje da se priključi bendu narednih 14 meseci,tako da ga zamenjuje stari član Vibratorsa, Najdžel Benet. U to doba basista Pit preuzima ulogu pevača. Ove godine Vibrators su objavili svežu kompilaciju sa obradama pretežno garažnih pesama iz '60-ih godina pod nazivom Garage Punk, a u avgustu se i originalni pevač i gitarista Noks oporavio i ponovo priključio bendu, na sreću publike koja će biti u prilici da vidi Vibratorse u punom sastavu.

U svojoj dugoj karijeri, Vibrators su nastupali sa Igijem Popom, Janom Hanterom, The Flaming Groovies, Die Toten Hosen i drugima. Njihove pesme su, između ostalih, obrađivali The Exploited, UK Subs, GBH, REM, Die Toten Hosen.

Ove, 2009. godine, bend slavi 33 godina snimanja albuma i gotovo neprekidnih živih nastupa koji dostižu do 120 nastupa godišnje. Ove godine i mi imamo priliku da prisustvujemo nepatvorenoj energiji punk veterana sedamdesetih koji ne prestaju da zadivljuju sve posetioce čistom punk manijom.

makonda-tracker