Sezarija Evora: Bosonoga diva vraća se Beogradu!

0
Sezarija Evora, velika bosonoga diva sa Zelenog rta ponovo nastupa šestog oktobra u Beogradu, u Sava centru gde će promovisati svoj poslednji album Rogamar
foto: promo
foto: promo

Ime albuma sastavljeno je od dve reči: Rogar što znači molitva i Mar što znaci more. Novi album nastao je u njenom rodnom mestu Mindelo, gde velika umetnica ima svoj studio, što joj ujedno omogućava saradnju sa mladim lokalnim umetnicima i tekstopiscima. Kako sama kaže: Mladi umetnici se rađaju i rastu, ovde jedino ja starim. Stihovi njenih pesama su poetični:

- Ovaj cvet koji rida,

ovo dete koje plače,

ovaj oblak koji prolazi -

to je nostalgija,

to je tuga.

Svet se menja

dok se moja priča nastavlja...

Sezarija Evora proslavila je svoju malu državu boreći se za nju muzikom i stihovima. Ona je dokaz da čovek može da postigne svetsku slavu uprkos zrelim godinama. Put ka uspehu Sezarije Evore nije bio lak. Uprkos manjim usponima i velikim padovima, njena muzika nije mogla da ostane skrivena. Prve međunarodne nastupe imala je u Portugalu (uglavnom peva na kreolskom portugalskom) da bi kasnije počela da osvaja svet. Posle čuvenog nastupa u pariskoj Olimpiji ruši sve stereotipe da je za uspeh potrebno biti mlad, lep i agresivan. Prvi album La Diva Aux Pieds Nus objavljuje 1988. Potom slede albumi Distinto di Belita, Mar Azui, Miss Perfumado i drugi. Novinari je porede sa velikim umetnicama kao sto su Bili Holidej, Edit Pjaf i Amalijom Rodrigez. Sarađivala je sa vodjom kultne grupe Talking Heads Dejvidom Birnom  i mnogim drugim poznatim umetnicima. Osvojila je Grammy nagradu za najbolji World Tour álbum 2004. godine.

Sezarija Evora prošetala je mnogim svetskim pozornicama na svim kontinentima. I skoro uvek je bosa u znak podrške sirotinji i beskućnicima iz svoje zemlje. Voli da nastupa svuda u svetu sa svojim bendom koji nikada ne napušta. Interesantna anegdota je da je Sezarija Evora ljubazno odbila poziv da nastupa na Madoninim koncertima, jer nije želela da nastupa bez svoje muzičke pratnje. Tokom svojih putovanja, ona ostaje verna sećanjima na svirke i zabave iz malog luckog grada Mindelo u kome se po barovima okupljaju mornari, muzičari i svetski putnici. Iz ovog razloga, repertoar Sezarije Evore podrazumeva specifičan presek muzičkih uticaja, od ritmova portugalskog fada do brazilske sambe, uključujući i poznate pesme na španskom jeziku kao što su Besame Mucho i Maria Elena. Zvukovi gitare, violine, klarineta i tradicionalnog kavakina savršeno prate sugestivni i topli glas bosonoge dive. Upravo je glas Sezarije Evore njen glavni instrument - melanholičan sa nijansom promuklosti. Čak i publika koja ne razume njen maternji jezik bude poneta očiglednim emocijama koje ona prenosi svojim glasom. Muzika Sezarije Evore odiše tugom, nostalgijom i toplinom. Njeni nastupi su emocionalno snažni a ostaju urezani u sećanju po impresivnoj muzičkoj energiji. Sezarija Evora dugo traje i nikad nije odstupila od iskazivanja osećanja. Sezarija Evora je princeza male države za koju mnogi nisu znali dok se ona nije pojavila.

Sezariju Evoru danas mnogi smatraju živom legendom. Velika pevačica uvek ostaje verna sebi i uprkos godinama i dalje je hrabra, jaka i principijelna. Od objavljivanja prvog albuma Sezarija Evora ne staje. Posle mnogo teških godina probijanja sama kaže:

- I tako sam počela samo da pevam. Ne verujem u snove i sudbinu. Ono što me usrećuje je činjenica da sam prošla kroz mnogo patnje da bih danas znala bolje da uživam u onome što imam. U mojoj zemlji se kaže da je bolje prvo popiti otrov a kasnije med. Sada,  uživam u medu.

A Beograd ponovo ima priliku da uživa u njenoj muzici.

makonda-tracker