Čarolija u Srbiji

0
Dečiji muzički festival Čarolija nastavlja svoju četvrtu godinu rada i najavljuje početak novih audicija širom Srbije na kojima će mališani imati priliku da se prijave za učešće u najvećem muzičkom dečijem spektaklu u Evropi
foto: promo
foto: promo

Audicije za festival Čarolija počinju 26. septembra i trajaće do početka novembra. I ove godine dečiji muzički festival Čarolija obićiće sve veće gradove u Srbiji, tragajući za talentovanim mališanima.

Projekat Čarolija jeste dečiji muzički festival iza koga stoji Udruženje građana Čarolija. Protekle tri godine ovaj festival se održava u saradnji i sa podrškom Vlade Republike Srbije i nadležnih ministarstava, Ministarstva kulture i Ministarstva prosvete. Ove godine uz podršku nadležnih ministarstava, Beoton produkcije, televizije Pink, Javnog preduzeća Putevi Srbije, Dunav osiguranja, Medele, Vitala, Com Trade grupe, Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe kao i Fakulteta za ekonomiju i inženjering iz Novog Sada, festival Čarolija nastavlja svoj život.

Ideja dečijeg muzičkog festivala Čarolija jeste da vrati kulturnom životu Srbije jednu dimenziju od presudnog značaja za razvoj društva, da obnovi instituciju dečijeg festivala na kome će se ponovo razvijati zaboravljena muzika za decu koja je nekada u srpskom društvu imala i te kako uticaja i značaja.

Muzika i stihovi Dragana Lakovića, stihovi Ljubivoja Ršumovića i Branka Ćopića, Jove Jovanovića Zmaja i Raše Popova, sva ta bogata tradicija srpskog stvaralaštva za decu koja je poslednjih godina tranzicije i prethodnih godina krize lagano bledela pod naletom masovne kulture i masovnih medija sada ima ponovo priliku da se izvuče iz zaborava i postane deo odrastanja mališana u Srbiji.

Kroz osavremenjen pristup produkcije muzike i dečije zabave, jezikom koji deca savremenog društva najlakše razumeju, projekat Čarolija vraća zaboravljene vrednosti dečijeg odrstanja i pruža priliku deci da budu deca. Pažljivom selekcijom sadržaja i odabirom kompozicija želja projekta Čarolija jeste da kod dece probudi osećaj prijateljstva, druženja, društvene odgovornosti i brige o drugima, brige o životnoj sredini, da izbriše razlike statusnog, verskog, nacionalnog porekla i dozvoli deci da budu mali ljudi sa svešću o sebi i njihovim mogućnostim a koji će kasnije biti odgovorni članovi društva.

makonda-tracker