Subota na Beer festu

0
Posetioci Festivala piva uživaće u neponovljivom nastupu grupe Let 3, španskog benda Deca Crvenih očiju, kao i nastupima Tonija Kitanovskog & Čerkezi Orkestra i bosanskog sastava Emir & Frozen Camels
foto: promo
foto: promo

Četvrti dan Festivala piva u Beogradu od 17:45 otvoriće bend Istok koji je počeo sa radom kao sastav u kom su dominirali akustični instrumenti. Jedna njihova pesma našla se na kompilaciji Forgotten art, koju je izdala organizacija Dark Revolution iz Beograda 2008. godine. Trenutno završavaju snimanje albuma koji se očekuje u septembru.

Na velikoj festivalskoj bini od 18:20 nastupiće bend The Fonic koji je nastao 2006. godine kao odgovor vokalnog soliste X-a na jednolično stanje u muzici koje vlada poslednjih godina. Nakon uspešne karijere u ex-YU sastavu Rapid Force i kraće pauze, formira bend sa potpuno novim zvukom i žanrovskom orijentacijom. Svoj prvi ep The Swamp Dance koji sadrži tri pesme realizuju 2007, a naredne godine bend stupa u saradnju sa renomiranim svetskim producentom Boom Hilom, koji postproducira pesmu White. The Fonic trenutno radi na pripremi materijala za svoj debi album.

U nastavku programa od 19 časova za dobru atmosferu pobrinuće se grupa BANDX iz Beograda, koja je jedan od najautentičnijih AC/DC tribute bendova po komentarima fanova iz celog sveta, a podršku njihovom radu dao je i pevač grupe AC/DC Brajan Džonson. BANDX svake godine nastupa na skoro svim velikim Moto skupovima u Srbiji, a paralelno sa koncertnim aktivnostima, bend je finalizirao snimanje prvog albuma pod radnim nazivom Our First Million Dollars Album, kojim planira pohod i na evropsko tržište.

U 19:45 nastupiće Tatoo, a od 20:30 h prvi put će nastupiti balkanski romski sastav Toni Kitanovski & Čerkezi orkestar. Toni Kitanovski diplomirao je na Berkliju, a kao džez gitarista nastupao je sa avangardistima kao što je Vini Golia, sastavom koji je predvodio vodeći balkanski džez muzičar, bugarski izvođač kavale Teodosi Spasov. Kritičari su njihovu muziku nazvali jednim od najneobičnijih muzičkih eksperimenata sa Balkana, sinergijom grozničave i neuobičajene kombinacije vrhunskog džez stila i balkanskog Orijenta. Njihov album Borderlands proglašen je 2006. godine za najbolji album etno muzike u Evropi.

Četvrtog dana Festivala piva premijerno će svirati i francuski bend Joke od 21:20. Njihovu muziku je teško opisati, jer predstavlja mešavinu raga, hiphop, punk i ska zvuka sa primesama balkanske tradicionalne melodije. Iako mlad bend, iza sebe imaju četiri albuma, a pevaju na francuskom i na engleskom jeziku. Njihove svirke pamte se po odličnoj razmeni energije, a domaću publiku najviše obraduje pesma Under rakija!

Provokativna i šokantna, ali nadasve scenski i medijski duhovita riječka grupa Let 3, koja se više od 20 godina poigrava sa političkim, kulturnim i seksualnim predrasudama, nastupaće na velikoj sceni od 22:10. Kultni status stekli su već izdavanjem debi albuma Two Dogs Fucking 1989. godine, a narednim albumima potvrđuju muzički kvalitet i osvajaju mnogobrojne prestižne nagrade za najbolju scensku,vokalnu i instrumentalnu muziku, najbolji alternativni rok album… Let 3 su opravdano zaradili epitet skandal majstora ekcentričnim nastupima u ženskim haljinama ili sa psećim brnjicama na genitalijama, kao i izdavanjem albuma Nečuveno koji je zapravo bio prazan CD. Njihove medijske akcije kulminirale su isceniranim kolektivnim samoubistvom članova benda na Trgu Bana Jelačića u Zagrebu, u znak protesta zbog lošeg stanja u hrvatskoj muzici.

Od 22:35 domaćoj publici predstaviće se španski bend Deca crvenih očiju (Los ninos de los ojos rojos) koji sa sobom donosi potpuno nesvakidašnju, novu i neobičnu fuziju muzike. Grupa koju čini 12 muzičara postoji već osam godina, a iza sebe ima više od 600 koncerata i tri albuma. Muzika koju prezentuju na potpuno drugačiji, specifičan i neponovljiv način je fuzija balkanske, keltske muzike, folka, rap-a, fanka, latinskih i ska ritmova, kao i raznovrsnost i bogatstvo zastupljenih instrumenata.

Dvadest minuta posle ponoći na Festivalu piva nastupiće i bosanski bend Emir & Frozen Camels koji objedinjuje američki alternativni adult friendly rok i etno zvuk naših prostora. U konkurenciji Najbolje internacionalne muzičke saradnje 2002. godine osvajaju prvu BH muzičku nagradu Davorin za saradnju sa Klifom Vilijamsom, basistom legendarnih AC/DC. Novi album grupe Emir & Frozen Camels No pasaran, izašao je u maju ove godine.  

Na velikoj festivalskoj bini u 01:10 prvi put će nastupiti i U2 Real Tribute koji dolazi iz Udina. Nakon odličnih nastupa po Italiji, Sloveniji i Hrvatskoj, prvi put ćemo gledati ovaj bend u Srbiji, upravo na Beer Fest-u. Vertigo, With or Without You, Beatiful Day... samo su neki od hitova benda U2 koji će izvesti ovaj italijanski bend.

Četvrti dan festivala piva završiće se nastupom di-džejeva Tommyboya i Aćima Tuborg Night koji počinje dva sata posle ponoći.

makonda-tracker