Četvrtak na Beer festu

0
Drugog dana Festivala piva u Beogradu nastupiće legendarna grupa Divlje jagode, a publika će moći da uživa i u pesmama Esme Redžepove, Darka Rundeka i Cargo orkestra, kao i sarajevskog sastava Letu štuke
foto: promo
foto: promo

Na velikoj festivalskoj bini prvo će nastupiti domaći sastav Dehumanizer od 18:00 časova. Bend koji se trudi da sačuva duh rock'n'rolla u Srbiji postoji već osam godina, a osnovao ga je basista Igor Čačija nakon što je grupa Kraljevski apartman prestala s radom.

U nastavku programa od 18:25 časova sviraće bend Modro i zeleno koji je osnovan u septembru 2005. godine iz velike ljubavi prema kultnom bendu Ekatarina Velika. Od samog početka sviraju isključivo obrade EKV-a i Šarla Akrobate, ubacujući neke minijaturne ukrase koji su išli uz imidž benda.

Na Belgrade Beer Fest dolazi i sedmočlani sastav Abba Real Tribute koji će izvoditi muziku legendarne švedske grupe od 19:10 časova. Uz originalne kostime, sjajan bend i još bolje vokale, podsetite se hitova poput Dancing Queen, Waterloo, Money Money Money, Knowing Me Knowing You

Za dobru atmosferu u 20 časova pobrinuće se i čuvena grupa Ođila koja se proslavila osamdesetih godina specifičnim izvođenjima ciganske muzike, oslanjajući se na tradiciju teatra Romen iz Moskve i muziku iz legendarnih filmova Cigani lete u nebo i Moja slatka umiljata zver. Ođila je predstavljala Jugoslaviju na svetskom festivalu ciganske muzike 1988. godine u Londonu gde su dobili više priznanja, čak i od Gipsy Kingsa. Početkom devedesetih došlo je do raspada benda, a ponovo su se okupili 13 godina kasnije.

Na beogradskom Festivalu piva prvi put će svirati i kultna bosanska grupa Divlje jagode koja će svoju tridesetogodišnju uspešnu karijeru proslaviti dugoočekivanim nastupom koji počinje u  21 čas. Divlje jagode smatraju se začetnicima hevi metal stila na prostoru bivše Jugoslavije, a nastale su 1977. godine u Zagrebu po ideji frontmena grupe Zeleta Lipovače. Prvi album na kojem se nalaze hitovi puput Jedina moja, Krivo je more izdaju 1978. godine, a prava prekretnica u njihovoj karijeri dolazi sa trećim kultnim albumom Motori.

Beogradska publika imaće prilike da ponovo uživa u nastupu Darka Rundeka & Cargo orkestra koji počinje u 22 časa. Darko Rundek publici je prvenstveno poznat kao frontmen grupe Haustor, jedne od najvažnijih pojava zagrebačke novotalasne muzičke scene sa početka 80-ih godina, a oprobao se i kao pozorišni i filmski glumac. Cargo orkestar miksuje na koncertima nove melodije sa bogatim repertoarom ranijih Rundekovih pesama u ritmovima Balkana, Mediterana i regea, stvarajući iznova jedinstvenu i neočekivanu atmosferu.

Od 23:20 časova publiku će zabavljati jedan od najautentičnijih muzičara na našim prostorima Rambo Amadeus. Miksovanje mnoštva žanrova uz prisutnu ironiju, odlike su nadaleko poznatog umetnika koji živeći povučeno i izbegavajući intervjue, pravi fantastične i trijumfalne nastupe. Rambo Amadeus uvek nudi originalnost upakovanu u dobar scenski nastup i zato ne prestaje da iznenađuje, čak i najvernije fanove.

Posle ponoći očekuje se nastup kanadskog fank-soul benda LMT connection koji je od 1989. godine održao više od 4000 koncerata i izdao četiri albuma. Pevač i gitarista Liroj Emanuel od svoje dvanaeste godine profesionalno se bavi muzikom, a nastupao je širom sveta sa muzičarima kao što su Džejms Braun, Stivi Vonder, Marvin Gej, Al Grin, Džon Li Huker, T-Bone Walker, Funk Brothers, Bohanon. Njihova najveća referenca jeste poziv da kao specijalni gosti nastupe na osamdesetom rođendanu legendarnog B.B.Kinga.

Sarajevski sastav Letu štuke koji je sa samo dva albuma uspeo da se učvrsti kao jedinstvena pojava na razjedinjenoj sceni bivše Jugoslavije nastupiće od 01: 20h. Bend su pre nekoliko godina u Sarajevu osnovali pevač i gitarista Dino Šaran i bubnjar Đani Pervan, istovremeno član Cargo orkestra Darka Rundeka. Svoj prvi album pod imenom Letu štuke izdaju 2005., a tri godine kasnije i još uvek aktuelni cd Proteini i ugljikohidrati.

Kraljica romske muzike Esma Redžepova prvi put će nastupati na ovogodišnjem Festivalu piva od 02:20 časova. Makedonska pevačica koja je proslavila akorde balkanskih Roma širom sveta održala je više od 15.000 koncerata, tri puta je nastupala u pariskoj Olimpiji i u Metropolitanu u Njujorku, a čak dva puta je nominovana za Nobelovu nagradu za mir. Miljenica publike širom bivše Jugoslavije preko 40 godina peva na 20 različitih jezika, a do sada je izdala više od 60 albuma.

Drugi dan Beer festa zatvoriće bend Billy Idol real tribute koji nastupa od 03:20 časova, a sačinjen je od vrhunskih muzičara, na čelu sa frontmenom koji je original kopija legendarnog Bilija Ajdola.

makonda-tracker