Danas na Beer festu

0
Beogradski festival piva počinje danas u 18 i 30, zvezde večeri su Stereo MC’s, a publika će moći da uživa i u nastupima Zvonka Bogdana, slovenačke kult grupe Laibach, bugarskog sastava Wickeda i drugih

Čast da prvi nastupe na velikoj festivalskoj bini dobili su momci iz grupe King Size, koji sviraju od 18 i 30 do 19. Ovaj bend gaji tvrđi gitarski zvuk još od osnivanja 2000. Godine, a njihov autorski izraz čine kompresovane impresije svega što slušaju i čemu teže. Proteklih devet godina svirali su širom zemlje na različitim festivalima, klubovima, dvoranama... Svoj prvi album Whisper izdali su 2005. godine.

Od 19 i 10 do 19 i 35 publiku će zabavljati beogradski ska sastav Samostalni referenti, koji je nedavno proslavio trinaesti rođendan. Uprkos činjenici da još uvek nisu objavili niti jedan studijski album, od osnivanja '96. godine do danas, energične svirke ovog desetočlanog sastava redovno privlače brojne, istinske poštovaoce njihovog muzičkog izraza i ljubitelje neumornog skankovanja.

Posle ska zvuka, na scenu u 19 i 45 stupa legendarni Zvonko Bogdan, veliki gospodin pesme, koji peva o istinitim ljudima i događajima i o vremenu koje je neponovljivo. Ej, salaši, na severu Bačke, Govori se da me varaš, Neko sasvim treći, Ne vredi plakati samo su neki od starogradskih bisera Zvonka Bogdana, koji su toliko zaživeli u narodu da se smatraju izvornim.

Sat vremena kasnije, u 20 i 45, beogradskoj publici predstaviće se bugarski sastav Wickeda, čiji je jedinstven stil teško je opisati. Njihov muzički spektrum varira između ska i panka, regge muzike i fanka, uz energičnu melodiju koja poziva na ples. Jedan od najpoznatijih bugarskih bendova poslednje decenije, sa pet albuma iza sebe, dokazali su svoj kvalitet uspešnim live nastupima na festivalima širom Evrope: Sziget 2000-2005, Fusion, Rockxplosion, StadtFestival 2003, Waltroper Parkfest 2004...

Bend koji se smatra najuspešnijim slovenačkim izvoznim proizvodom, kontroverzni Laibach, dolazi prvi put na Beer fest, a njihov nastup počinje u 21 i 45. Kultni slovenački bend je mnogo puta u toku 30 godina rada prevazišao sva očekivanja. Od osnivanja do danas, Laibach je imao oko 500 koncerata po celom svetu, a mnogi od njih su održani u prestižnim svetskim koncertnim dvoranama. Objavljeno je 20 albuma, rađena je muzika za mnoge domaće i strane, filmske i pozorišne produkcije, uključujući holivudske. O grupi Laibach su snimljena dva celovečernja filma i više dokumentarnih filmova i emisija, njihov rad je bio predmet naučnih i umetničkih projekata.

Hedlajneri prvog dana festivala su svakako britanski hip-hop elektronski bend Stereo MC's, jedna od najboljih i najpopularnijih grupa devedesetih, koja i dalje predstavlja koncertnu atrakciju. I oni nastupaju prvi put na Belgrade Beer Festu, a program koji će se sastojati od neponovljivih hitova Connected, Step It Up i Creation, sa albuma Supernatural, Elevate My Mind, Playing With Fire, pa do remixa singlova Madone i U2, su pravi mali klasici klupske muzike koji obećavaju sigurnu zabavu. Koncert počinje u 23 i 15.

Posle njihovog nastupa biće veliki vatromet, a 45 minuta posle ponoći na scenu stupa grupa Strip. Oni na muzičkoj sceni Srbije postoji od 2005. godine, kada su izdali i svoj prvi album Strip, koji je sa svojim lako prijemčivim, originalnim muzičkim linijama i kombinovanim, oštrim tekstovima brzo postavio ovu multimedijalnu grupu na sam vrh domaće aktuelne muzičke scene.

Tačno u 2:00 publika će moći da vidi nastup petočlanog rok benda Fat Black Sexy Mama koji dolazi iz Švajcarske. Muziku koju stvara ova mlada grupa predstavlja mešavinu Led Zeppelina, Lenija Kravica, Greendaya...

Poslednji izvođači prvog dana festival su MC Marko i Band, koji nastupaju u 3:00. MC Marko je zabavljač, vokalni solista, MC, tekstopisac, menadžer i performer, a na koncertu će premijerno izvesti četiri pesme sa albuma Oduzeta djela koji će izaći u septembru 2009. godine. Njegovom tročlanom bendu pridužiće se I Sky Wikler sa kim će izvesti pesmu Dobro kao pivo.

makonda-tracker