Bajaga i Instruktori nastavljaju slavljeničku turneju

0
Bajaga i Instruktori posle kraćeg letnjeg odmora nastupom 14. avgusta na festivalu Waikiki Sunset u istarskom Novigradu nastavljaju slavljeničku turneju povodom četvrt veka benda, koja će kulminirati krajem godine na velikim koncertima u Zagrebu, Ljubljani i B
Foto: Luka Šarac
Foto: Luka Šarac

- Bilo je potrebno malo da odahnemo i napunimo baterije. Sada nastavljamo u ritmu i raspoloženju kako smo počeli pre nekoliko meseci u Americi. Svuda nailazimo na odlično raspoložene ljude željne da se dobro provedu i sa nama proslave 25 godina benda. Mislim da će do kraja turneje nastaviti tim intenzitetom i u tom duhu - kaže Momčilo Bajagić za sajt agencije Long Play.

Drugu polovinu slavljeničke turneje, povodom 25 godine od prvenca Pozitivna geografija (1984), otvara 14. avgusta (22:00) nastup na Waikiki Sunset plaži u slikovitom Novigradu u Istri, gde prethodna dva dana u okviru festivala nastupaju Crvena jabuka i Alka Vujica.

Bajaga i Instruktori za sledeći koncert ne idu daleko, samo do obližnjeg Rovinja gde sviraju 22. avgusta u atraktivnom Monvi centru (23:00).

Bend se potom vraća u Srbiju 29. avgusta za svirku u Bojčinskoj šumi (Surčin) i prvog septembra na gradskom trgu u Subotici, a potom nakratko ide do Švajcarske gde nastupa u Cirihu 10. oktobra, a zatim u slovenačkom Ormožu 6. novembra.

Bajaga i Instruktori će na slavljeničkoj turneji jedan od najvećih koncerata održati 20. novembra u dvorani Dražen Petrović u Zagrebu. Grad ima posebno značenje za Bajagu pošto je ovde 12. aprila 1984. godine održao prvi samostalni koncert u karijeri promovišući u klubu Kulušić tada upravo izašli prvenac Pozitivna geografija.

- U Kulušiću smo nastupili samo kao Bajaga i bend. Urednik u Kulušiću je bio Dražen Vrdoljak, stvarno genijalac čovek. Imao je neku redovnu foru sa svirkama, čuo je album, dopao mu se i pitao me možeš da skupiš neki bend i dodeš. Kulušić je primao nekih 500-600 ljudi, a pravo da kažem bilo ih je 200-300. Ali stvarno je bilo fantastično, jer nikad pre toga nisam svirao sam. Već sledeći put kroz dva-tri meseca imao sam rasprodana dva komada u Kulušiću - priseća se Bajaga.

Promoter DIK najavio je da će se ulaznice za zagrebački koncert Bajage i Instruktora naći u prodaji od septembra. Osim Zagreba od ranije je poznat datum još jednog velikog koncerta na slavljeničkoj turneji - to je 28. novembar u ljubljanskoj dvorani Tivoli.

- Mi često sviramo u Sloveniji i Ljubljani, ali sada smo na turneji povodom 25 godina od izlaska albuma Pozitivna geografija i svaki koncert ima posebnu draž. Svaka svirka ima taj neki element slavljeničkog, i ne sumnjam da će tako biti i ovaj put u Tivoliju - kaže Bajaga.

Njegov bend se vraća u dvoranu Tivoli koja ima posebno značenje u njihovoj karijeri, pošto je upravo ovde početkom 1994. godine održan istorijski koncert, povratnički pred publiku u Sloveniji od izbijanja ratova na prostoru bivše Jugoslavije.

Slavljenička turneja benda u 2009. godini završava se kako i priliči svirkom 31. decembra na dočeku Nove godine na gradskom trgu u Rijeci. Pre toga bend očekuje još koncert 12. decembra u Celju i 25. decembra u Mariboru. Zanimljivo je da će ovo biti treće ovogodišnje gostovanje Bajage i Instruktora u Mariboru gde su već svirali u maju i potom julu na zatvaranju festivala Lent.

makonda-tracker