Nova sezona Beogradske filharmonije: U inat svima i uprkos svemu

0
Objavljujući novu sezonu, Beogradska filharmonija pomerila je granice koje je postavila u prethodnoj. Vrhunski strani i domaći dirigenti i solisti koje će u novoj sezoni slušati beogradska publika u isto vreme nastupaće u najvećim svetskim muzičkim centrima Be
foto: promo
foto: promo

Među trideset koncerata, podeljenih u tri abonmana, prvi put će pred domaćom publikom sa ansamblom Beogradske filharmonije nastupiti imena poput sera Nevila Marinera, violončelistkinje Sol Gabete, Danijela Miler-Šota i Ralfa Kiršbauma. Prvi put u Begradu biće jedinstveni violinista Žil Apap, zatim virtuoz na trubi Sergej Nakarjakov i najtraženiji hornista sveta Radek Baborak. Pored njih, nastupiće i stari miljenici beogradske publike: violinisti Stefan Milenković i Robert Bokor, čelistkinja Maja Bogdanović, dirigent Uroš Lajovic, pijanista Beri Daglas.

Glavni programski novitet sezone biće stalni gostujući solista - Artist in rezidents. U toj ulozi će se naći veliki violinista Hagai Šaham, koji će se u toku sezone pojaviti i kao solista i kao kamerni muzičar.

Posebna atrakcija za nekonvencionalniju publiku biće koncert za di-džeja i orkestar, i to samo mesec dana posle svetske premijere u Gevandhausu. Tu je i nastup Rašer saksofon kvarteta, kao i zajednički nastup četvorice vrhunskih violinista pod upravom dirigenta sera Nevila Marinera. U programu će biti zastupljeni i retki solistički instrumenti, poput usne harmonike i harfe, a premijerno će biti izvedeno nekoliko dela savremenih srpskih i svetskih kompozitora. Vek od rođenja kompozitorke Ljubice Marić Beogradska filharmonija obeležiće delima Nataše Bogojević i Irene Popović, specijalno naručenim za taj jubilej.

Promotivna prodaja kompleta karata za dosadašnje pretplatnike, koja je u toku, već je pokazala da je stalna publika spremna za izazov nove sezone, dok će za sve koji žele da se pretplate prvi put, blagajna Beogradske filharmonije biti otvorena 1. septembra.

Više o novoj sezoni možete saznati na internet prezentaciji www.bgf.co.rs.

makonda-tracker