Sabor trubača 2009

0
Ovogodišnji četrdeset deveti dragačevski sabor trubača u Grči održava se od petog do devetog avgusta
foto: Slobodan Pikula
foto: Slobodan Pikula

Dragačevski sabor trubača je već godinama jedan od događaja koji našu zemlju čini jedinstvenom na kulturnoj i turističkoj mapi sveta. Sabor u Guči Srbiju predstavlja u najboljem svetlu, kao zemlju optimizma, veselja i iskrenog gostoprimstva - kao destinaciju sa koje gosti odlaze puni dobrih utisaka i trajnih uspomena.

Četrdeset deveti Sabor trubača u Guči počeće u sredu petog avgusta u deset ujutru kod Spomenika trubaču. Ovogodišnji Sabor trubača obećava još bogatiji i interesantniji program. Osim već tradicionalnog trubačkog nadmetanja, posetioci će tokom pet dana moći da uživaju i u brojnim drugim sadržajima, koji slave srpsku narodnu radinost i tradiciju, poput: izložbe radova dragačevskih tkalja, likovne izložbe, brojnih nastupa kulturno-umetničkih društava i pevačkih grupa, momačkog višeboja i dr.

I na ovogodišnjem Saboru biće predstavljene nove knjige o Saboru i Dragačevu, biće priređene etnografske i istorijske izložbe, takmičiće se kazivači narodnih zdravica, biraće se najlepša nošnja.  

Osim domaćih trubačkih orkestara, na pozornici ispred Doma kulture biće održana i revija inostranih trubačkih orkestara, a specijalni gosti, zahvaljujući pomoći američke ambasade, biće i orkestri iz Amerike.

Na finalnom trubačkom takmičenju, koji prati stručni žiri i žiri publike, najbolji orkestri i solisti stećiće zvanje dragačevskih pobednika, što će im otvoriti put na brojne domaće i svetske festivale.

Nakon toga posetioce očekuje izložba radova dragačevskih tkalja, a smotra se nastavlja otvaranjem likovnih izložbi i kulturno umetničkim programom.

Ove godine ulazak na sabor će biti slobodan. Uređen je parking prostor i povećan broj parking mesta. Na zahtev mnogobrojnih posetilaca, produženo je radno vreme ugostiteljskih objekata do tri sata ujutru.

Tokom prethodne godine u potpunosti je uređen sportsko-rekreativni centar u kojem se održavaju glavni saborski programi – ponoćni koncert, koncerti poznatih zvezda i finalno takmičenje. Za ovu manifestaciju je pripremljena višenamenska pozornica, veliki teren i uređene tribine za publiku, kao i motel-restoran u okviru kompleksa čime su pojačani i smeštajni kapaciteti Guče. Takođe, gostima Guče su, u okviru centra, na raspolaganju i okolni sportski tereni za male sportove i bazen, a uređena su i tri mosta za prelaz preko Bjelice i saobraćajnice, kako bi se što lakše, brže i bez gužve stiglo do mesta glavnih takmičenja i koncerata.
U samom centru Guče, rekonstruisana je zgrada Doma kulture i ispred nje uređena letnja pozornica na kojoj se odvija mnoštvo pratećih programa Sabora. Obilazni putevi oko Guče, sa dobrom organizacijom dežurnog osoblja i signalizacijom pomoći će da se izbegnu saobraćajne gužve.

Detaljniji program sabora na sajtu www.saborguca.com.

makonda-tracker