Pesma Veruj u sutra ujedinila Balkanske muzičare

0
Najveće muzičke zvezde regiona ujedinile su se i snimile pesmu Veruj u sutra, autora Đele Jusića mlađeg i Paule Jusić, sa humanom porukom koju muzika najlakše može da prenese.
Veruj u Sutra, foto: promo
Veruj u Sutra, foto: promo

Poplave koje su zadesile Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku, spojile su ljude u plemenitoj ideji da jedni drugima pruže ruku, ali i muzičare Balkana da snime zajedničku pesmu.

Dok je prva dama rokenrola Slađana Milošević organizovala i okupila srpske muzičare za snimanje pesme Veruj u sutra, dotle je Željko Samardžić pružio usluge svog izvanrednog tonskog  studija. Svoje deonice su, pored Slađane i Željka, snimili Garavi sokak, Đordje David (ex Generacija 5) i legendarni hrvatski muzičar Dado Topić. Ova značajna inicijativa naišla je na veliki odjek u javnosti. Po prvi put, posle skoro tri decenije, muzičari regiona su se udružili u nameri da očuvaju budućnost naroda koji su dugo delili istu sudbinu.

Slađana Milošević kaže da inicijativa Đele i Paule Jusić za snimanje pesme Veruj u sutra, namenjene pomoći građanima Srbije, BiH i Hrvatske ugroženim u nedavnim  poplavama, ima  prošireni značaj.

- Ovaj humani čin istovremeno predstavlja i prvi ujedinjeni istup muzičkih umetnika tri države, i njime se otvara proces saradnje i novog duha mira na prostorima nekadašnje zajedničke zemlje. Krajnji cilj naših naroda treba da bude pomirenje i temeljni oporavak. Skup ovako značajnih ličnosti savremene kulture upravo ka tome vodi. Kada su neki od nas, učesnika u sličnom činu pomoći 1986. godine izvodili  pesmu namenjenu pomoći gladnima Afrike, nismo pomišljali da će se narodi bivše Jugoslavije razići, posebno ne kroz  najteže oblike neprijateljstva. Tada sam, aludirajući na astronaute koji su kročivši na površinu Meseca  izjavili da je to mali korak za čoveka, a gigantski skok za čovečanstvo, rekla da smatram da se svi veliki koraci za čovečanstvo moraju načiniti prvo na Zemlji. Nevolja  koja nas je zajedno zadesila, upravo  nas je navela da  načinimo jedan od tih malih  koraka – rekla je Slađana.

Pesmu Veruj u sutra otpevali su Kemal Monteno, Halid Bešlić, Tereza Kesovija, Slađana Milošević, Željko Bebek, Jelena Rozga, Zdenka Kovačiček, Rade Šerbedžija, Giuliano, Željko Samardžić, Dado Topić, Dražen Žerić Žera, Hanka Paldum, Ivana Kovač,  Đorđe David (ex "Generacija 5"), Amira Medunjanin, Pero Galić i grupa Garavi sokak.

- Pesma Veruj u sutra, nastala je gotovo u sekundi, ona nema nikakvu političku poruku, niti       nam je namera da oživljavamo neka prošla, stara vremena. Želimo jedino da pošaljemo poruku  ljudima da je zajedništvo moguće i da su i muzičari uz njih, u ovim teškim vremenima. Veruj u sutra, govori o prijateljstvu, ljubavi, veri u sutra, u bolja vremena koja dolaze. Postoji ideja da  se svi ovi izvođači skupe i da priredimo i nekoliko humanitarnih koncerata, ali to je još uvek   samo ideja. Poruka nema nikakvu političku pozadinu i šalje pozitivnu priču da ima nade i da  ništa nije izgubljeno - kaže Đelo Jusić mlađi.  

Uz pesmu paralaleno se snima i video spot koji će svoju premijeru imati najkasnije iduće nedelje. Na spotu će se sve vreme prikazavati brojevi telefona za humanitarnu pomoć, za svaku od država pogođenih poplavama.

makonda-tracker