Beogradska filharmonija: Zatvaranje ciklusa na visokim petama

0
Ciklus Na visokim potpeticama Beogradske filharmonije, koji je posvećen ženama dirigentima, 16. maja zatvoriće legenda američke klasične muzičke scene, Žizel Ben-Dor uz jednu od najboljih harfistkinja današnjice, Janu Buškovu.

Žizel Ben-Dor ima posebnu naklonost ka latinoameričkom repertoaru koju duguje svom urugvajskom poreklu.

Finale ciklusa koncerata kojim su šefovale isključivo dame - biće u tropskim i okretnim ritmovima latino repertoara. Ritmičnim i koloritnim programom vladaće zvuk perkusionista.

Filharmonija će se pretvoriti u marijači orkestar i dočarati zvuk Meksika u kompoziciji Huapango, H.P. Monkaja, zatim ples kubanskog porekla u Dansonu, A. Markeza.

Čak jedanaest perkusionista nosiće plemensko ritualni zvuk u kompoziciji Noć Maja, S.Revueltasa, koja se često naziva latinoameričkim Posvećenjem proleća.

Solistkinja Jana Buškova predstaviće svoje umeće u Hinasterinom koncertu za harfu i orkestar.

Ciklus Na visokim potpeticama Beogradske filharmonije, dokazao je da dirigentski podijum više nije rezervisan isključivo za muškarce.

Uz dirigentske potpetice Žizel Ben-Dor, Beogradska filharmonija ovaj koncert posvećuje svim ženama – profesionalcima u svom poslu i tim povodom će ugostiti poznate dame iz različitih oblasti.

makonda-tracker