Veliko finale Klasičnog ciklusa Filharmonije

0
Rezidencijalni dirigent Beogradske filharmonije, Vladimir Kulenović, predvodiće orkestar na završnom koncertu iz Klasičnog ciklusa, u sezoni 2013/14. U petak, 9. maja od 20h na Kolarcu biće predstavljena klasika na neklasičan način, a kao solista nastupa pijan
Vladimir Kulenović, foto: Promo
Vladimir Kulenović, foto: Promo

Mocart za mnoge predstavlja večitu inspiraciju, a njegova muzika je neprolazna, zato će se na repertoaru naći Koncert-rondo za klavir i orkestar, kao i Praška Simfonija. Mocart je bio idol i čuvenom Fridrihu Guldi, čija kompozicija za klavir i orkestar nosi naziv Koncert za mene što sugeriše autentičnost umetnikovog creda.

- Fridrih Gulda je toliko obožavao Mocarta da je izrazio želju da umre na kompozitorov rođendan, što se zapravo i desilo. Mnogo važnije od toga je što je ovaj pijanista i kompozitor zaista živeo za svog idola u svom interpretativnom kao i kreativnom radu - kaže Vladimir Kulenović i dodaje:

- U Koncertu za mene, Gulda veoma hrabro komponuje izlazeći iz akademske forme u džez i u savremene stilske obrise, koje tradicionalna klasična muzika ne prima rado u svoje okvire. Isto kao što je Mocartova Praška simfonija bila neprihvatljiva za tadašnju bečku elitu, tako je i Guldu deo klasične javnosti odbacio zbog njegove kreativne hrabrosti.

Klasičnim koncertnim ciklusom Beogradska filharmonija publici predstavlja svoje tumačenje klasike, koje se odnosi na dela iz prošlosti koja traju ali i preovladavaju savremenim i modernim. Najpopularniji među publikom Filharmonije, ovaj ciklus nastavlja se u novoj sezoni 2014/15 koja nosi slogan Optimizam kao dijagnoza – i već je u potpunosti rasprodat!

 

makonda-tracker