Pascal Neveu koncert u Knez-Mihailovoj

0
Povodom obeležavanja Svetskog praznika muzike, 21. juna od 18 časova na platou ispred Francuskog kulturnog centra u Knez-Mihailovoj ulici održaće se besplatan koncert francuskog virtuoza na klaviru Pascala Neveua
foto: promo
foto: promo

Klavirski virtuoz, kompozitor i majstor džez improvizacije Pascal Neveu, nastupiće pred beogradskom publikom na dan svetskog Praznika muzike.

Poreklom iz muzičke familije vezane u više generacija za klasičnu muziku, Pascal Neveu počinje da improvizuje na klaviru u svojoj četvrtoj godini. Vrlo rano je počeo da se isprobava u komponovanju svojih prvih kompozicija klasične muzike. U sedmoj godini je na muzičkom konzervatorijumu, a zatim postaje učenik kompozitorke savremene muzike J. Richer. Okružen univerzumom klasične muzike, počinje da eksperimentiše sa novim pristupima improvizaciji i polako se približava sve više i više džezu. Tako i otkriva tri muzičara – Kita Džareta, Telonijusa Monka i Sesil Tejlor, čiji pristup improvizaciji će ga podržati u njegovom sopstvenom stvaralačkom radu, ali ujedno ostaje veran muzici svojih omiljenih kompozitora: Sergeja Rahmanjinova i Johana Sebastijana Baha.

Danas njegova muzika, izvođena u salama ili na otvorenom, kao i njegov osjećaj za improvizaciju, pobuđuju pažnju kako publike, tako i interes značajnih imena džeza. Stvorena u trenutku, ona predstavlja neuobičajenu mešavinu klasične muzike, džeza i orijentalne muzike.

Od 2005. do danas, Pascal Neveu je održao više od 250 koncerata na otvorenom, privukao pažnju više od 180 000 slušalaca u Francuskoj i šire. Na ovakav način je uspeo da kreira prostore za izvođenje koncerata na otvorenom u prirodi, u gradu, kao i Festivale Off u okviru značajnih džez festival.

Beogradska publika ima jedinstvenu priliku da ga čuje na besplatnom koncertu povodom obeležavanja 21. juna, svetskog Praznika muzike.

makonda-tracker