Poznati britanski džez sastav Empirical u Beogradu

0
Grupa Empirical, jedan od najcenjenijih i najnagrađivanijih britanskih džez sastava tokom poslednje decenije, nastupiće na ovogodišnjem Nišville jazz festivalu, u subotu 16. avgusta.
Empirical, promo foto
Empirical, promo foto

Pažnju su privukli već prvim albumom koji proglašen džez albumom godine u izboro Mojo magazina, odnosno, albumom godine u izboru specijalizovanog Jazzwise magazina, a na dodeli MOBO nagrada 2010. godine - proglašeni su za najbolji jazz sastav.

Sastav Empirical je osnovan 2007.  godine pod okriljem Tomorrow’s Warrior – vodeće britanske asocijacije za jazz edukaciju i razvoj profesionalnih muzičara. Sadašnja postava koju čine Natanijel Fejsi (saksofon), Luis Rajt (vibrafon), Tom Farmer (kontrabas) i Šejni Forbs (bubnjevi) ustalila se već naredne godine.

Nastupali su na vodećim svetskim jazz festivalima (Toronto, London, Montreal, Vankuver, Njujork, Njuport), a do sada su objavili četiri albuma: Empirical, Out ‘n’ In, Elements of Truth i aktuelni dupli CD Tabula Rasa koji je prošle godine, kao i prethodna dva, objavljen na etiketi Naim jazz records.

Naziv benda nije nimalo slučajan jer empiričari svoj umetnički koncept baziraju upravo na eksperimentisanju i posmatranju rezultata muzičkih opita, odnosno, iskustava stečenih na osnovu toga. Njihov originalan, svež i sofisticiran post - bop stil, u koji znalački inkorporiraju elemente klasičnih, afričkih i kubanskih oblika, naišao je na nepodeljeno odbravanje sa obe strane Atlantika.

 

makonda-tracker