Matt Bianco sutra u Beogradu

0
Čuveni britanski bend uz melodije bosa nove, salse i new-jazz muzičkog pravca ispuniće Grand kazino Beograd na ekskluzivnom događaju u petak, 21. februara 2014. godine, na kome će promovisati svoj poslednji album Hideaway.
Mat Bianco, promo foto
Mat Bianco, promo foto

Povodom svog koncerta u Grand kazinu Mark Rejli, pevač benda izjavio je:

- Veoma se radujemo nastupu u Beogradu. Bend Matt Bianco sviraće odabir svojih hitova i  melodije sa poslednjeg albuma. Ukupan broj članova je 8: bubnjevi, bas gitara, saksofon, flauta, prateći vokali, Mark Fišer za klavirom i klavijaturom i moja malenkost za mikrofonom. Nadamo se da je publika spremna za odličan provod.

Matt Bianco je grupa iz Velike Britanije koju su 1982. godine osnovali Kito Ponćioni (bas), Mark Rejli (vokal) i Deni Vajt (klavijatura). Ime ovog benda je zanimljivo jer predstavlja lično ime ili pseudonim, ali reč je o tipičnom imenu tajnih agenata iz špijunskih filmova sedamdesetih.

Na prvom albumu Whose Side Are You On? angažovali su nepoznatu poljsku pevačicu Basiju (Basia Trzetrzelewska).  Njen vokalni dar dao je albumu džez dimenziju. Hitovi kao što su Get Out of Your Lazy Bed i Half a Minute učinili su da ovaj bend bude jedan od najboljih u Evropi tokom 1984. godine.  

Basija i Deni Vajt su napustili grupu nakon prvog albuma u želji da započnu unosnu solo karijeru sa izdavačkom kućom Sony. Mark Rejli, tada bez muzičkog partnera, ali sa novim klavijaturistom i muzičarem Markom Fišerom snima sledeći album benda Matt Bianco. Usledila je evropska turneja na kojoj su nastupali ispred više od 250.000 ljudi. Ovaj muzički sastav postaje poznat širom Evrope i tada kompanija Warner Brothers smatra da je vreme da započnu karijeru na tržištu Amerike.

Angažovali su producenta Emilia Estefana (muža Glorije Estefani) i snimili album Indigo. Pesme sa ovog albuma (Don't Blame It On That Girl i Good Times)  postale su veoma popularne tokom 1988. godine, a numera Wap Bam-Boogie postala je evropski singl godine.

Pošto su izdali još jedan album 1991. godine (Saba in your Casa) za izdavačku kuću Warner Brothers, Rejli i Fišer su prekinuli ugovor sa njima. Od tada sami snimaju albume nudeći materijal nezavisnim distributerima širom sveta. Na ovaj način imali su potpunu umetničku slobodu, ali su i zaključili ugovore sa kompanijama ZYX Music, Intercord iz Evrope i JVC – Victor iz Azije. Ovim potezom su stekli veliki broj obožavalaca u Japanu i drugim delovima Azije. Naredni muzički albumi Another Time Another Place, Gran Via, World-Go-Round, A/Collection, Rico i Echoes takođe su bili veoma uspešni.

Basija i Deni Wajt, zajedno sa Mark Rejlijem ponovo okupljaju bend Matt Bianco 2003. godine. Već 2004. ovaj bend ponovo izdaje još jedan album pod nazivom Matt's Mood. Sledeće godine započinju svetsku turneju koja je obuhvatala Veliki Britaniju, Japan i Ameriku. Nakon turneje Mark Rejli i Mark Fišer zajedničkim snagama objavljuju album HiFi Bossanova koji trenutno promovišu.

makonda-tracker