Bajaga i Instruktori od Alkatraza do hotela Dženis Džoplin

0
Bajaga i Instruktori okončali su uspešnu mini turneju po Severnoj Americi, gde su proslavljajući 25 godina rada, priuštili maratonske koncerte od skoro tri sata sa nekoliko biseva, šarolikoj publici u kojoj su osim ljudi sa prostora bivše Jugoslavije primećeni
foto: Story arhiva
foto: Story arhiva

- Ovo je bila možda najuspešnija od četiri ili pet turneja koliko smo da sada imali u SAD i Kanadi. Sve sale su bile baš dobre, a negde su bili super rok klubovi. Na svakom koncertu smo svirali više od dva časa, sa po tri ili četiri bisa. Pošto ne idemo tamo često bili smo u fazonu 'ajde da svi budemo do kraja zadovoljni. Publika je svuda bila super i svima je bilo drago smo smo svirali dosta pesama sa starih albuma - kaže Bajaga.

Slavljeničku turneju povodom četvrt veka od izlaska prvog albuma Pozitivna geografija, Momčilo Bajagić i bend najpre počeli krajem marta uspešnim svirkama u nekoliko kanadskih gradova, a 15. maja su se vratili na severnoamerički kontinent, za svirke uglavnom u velikim gradovima SAD, sa početkom u Bostonu.

Bajaga i Instruktori su 16. maja svirali u neobičnom prostoru - amfiteatru (The Great Hall) koledža Cooper Union na njujorškom Menhetnu, gde su držali govore budući američki predsednici Linkoln, Grant, Klivelend, Taft, Teodor Ruzvelt i nedavno Barak Obama. Potom, Bajaga i Instruktori su prvi put u karijeri zasvirali u Montrealu i San Francisku. Posle Montreala, San Francisko posebno ostaje u lepom sećanju Instruktora. Ne samo zato što su gitaristi Marko Nježić i Nikola Vranjković iskoristili priliku da pobegnu turistički do čuvenog Alkatraza.

- San Francisko nam je bio najupečatljiviji. Bio sam iznenađen koliko je lep grad i naravno iskoristio sam priliku da se provozam onim njihovim čuvenim tramvajima. Grad je prepun mesta bitnih za istoriju rokenrola, od dvorane Filmore West do gomile mesta važnih za nastanak hipi pokreta - priča Bajaga.

Režiser Goran Gajić, poznat po filmu Kako je propao rokenrol i seriji Vratiće se rode, iskoristio je blizinu svoje kuće da skoči do koncerta Bajage i Instruktora u Key Clubu u Los Anđelesu. Ovde je beogradski bend sasvim slučajno imao još jedan susret sa istorijom rokenrola. Naime, Bajaga i Instruktori bili su odseli u hotelu Highland Garden, poznatom po tome što je ovde preminula rok heroina DŽenis DŽoplin 1970. godine (mesto se tada zvalo Landmark Hotel). Severnoameričku turneju Bajaga i Instruktori zaključili su u klubu Martini Club Central u Čikagu 24. maja.

makonda-tracker