Kineska Nova godina u Filharmoniji

0
Ko se druži sa Beogradskom filharmonijom - slavi pet Novih godina, već treću sezonu za redom. Poslednji koncert u ciklusu Nove godine zakazan je za 30. januar u 20 časova u Kolarcu, kada će se obeležiti Nova 4711. Kineska godina, pod upravom šefa-dirigenta Fil
Kineska Nova godina, foto: promo
Kineska Nova godina, foto: promo

Kinezi će krajem januara dočekati Novu godinu koja će biti u znaku Konja. Ovaj praznik za njih predstavlja dolazak proleća, kada detaljno čiste kuće, kao simbol odbacivanja svega starog, a na ulicama organizuju velika ceremonijalna slavlja. Za razliku od prethodnih proslava, Beogradska filharmonija ovog puta na repertoaru nema kineska dela, već nešto sasvim posebno. Činjenica da je Gustav Maler u svojoj Pesmi zemlje koristio motive iz kineske muzičke tradicije, inspirisala je i šefa-dirigenta Muhaja Tanga da uradi aranžman ovog čuvenog dela, pridodajući izvođačkom sastavu dva kineska instrumenta – erhu i pipu.

Beogradska filharmonija je u okviru ciklusa Nove godine koncertno već obeležila jevrejsku, islamsku kao i Nove godine po Gregorijanskom i Julijanskom kalendaru.

makonda-tracker