Besplatan koncert Samostalnih Referenata u DOB-u

0
Najdugovečniji beogradski ska-pank bend Samostalni referenti proslaviće 25. januara. 2014. godine, od 21h 18 godina postojanja i to besplatnim koncertom u sali Amerikana beogradskog Doma omladine. Besplatne propusnice će moći da se preuzmu na ulazu u salu Amer
Samostalni referenti, foto: promo
Samostalni referenti, foto: promo

Samostalni referenti zvuče lošije od bilo čega što se može čuti na današnjoj muzičkoj sceni ali nisu umorni, sumorni i bezenergični, ovako je bend opisan u časopisu Cool davne 1996. godine posle prvog koncerta…

Osamnaest godina kasnije, Samostalni referenti slave ulazak u punoletstvo.18 godina kasnije, Samostalni referenti zvuče bolje, ali nisu izgubili energiju.18 godina kasnije, Samostalni referenti su zreliji, ali nimalo ozbiljniji.18 godina kasnije, Samostalni referenti i dalje bez kompromisa.18 godina kasnije, Samostalni referenti sa istim stavom i idejama.18 godina kasnije, Samostalni referenti još uvek u ilegali.


Tim rečima članovi benda najavljuju veliki rođendanski koncert, kojim slave punoletstvo. Početak je zakazan za 21 čas, a kao gosti sviraće dva mlada, beogradska ska benda – Nek’ svira ko ‘oće i Skadrilla. U tom smislu, ceo događaj je zamišljen i kao Beogradski ska festival, kojim Referenti žele da pruže podršku mladim bendovima i generalno ska sceni. Verujemo da su povod, izbor bendova i potpuno besplatan koncert, dovoljan razlog da posetite ovaj događaj.
Od okupljanja Samostalnih Referenata 1996. godine do danas, energične svirke ovog osmočlanog sastava redovno privlače brojne fanove njihovog muzičkog izraza i ljubitelje neumornog skankovanja. Zvuk Samostalnih Referenata predstavlja autentičnu, plesnu mešavinu ska i pank muzike, pojačanu violinom i harmonikom, instrumentima koji nisu uobičajena pojava u navedenim muzičkim pravcima. Svoj zvuk nazivaju: Belgrade Turbo Ska.

Pesme Referenata prvi put su zabeležene na demo snimku iz 1999. godine, čija im je atraktivnost nakratko otvorila vrata studija jedne od izdavačkih kuća, ali je čitava stvar propala, i to samo nekoliko dana pred početak snimanja albuma. Razlog su bili njihovi, po oceni izdavača, suviše opasni tekstovi za to ludo vreme u Srbiji. Uprkos tome, Samostalni Referenti objavljuju spotove za pesme Ne razumeju, Rocksteady, Ludilo i Toreador i koncertno bivaju sve aktivniji.


Samostalni Referenti su svirali sa grupama Elvis Jackson, Bluekilla, Manu Chao…, nastupali su na festivalima po Srbiji i regionu: Skaville, Beer Fest, Exit festival, a unazad nekoliko godina redovno održavaju koncerte i u susednim zemljama: Hrvatskoj, BiH i Sloveniji. Svirali su i nekoliko koncerata u Slovačkoj. 
Nakon skoro 16 godina rada u ilegali, nekoliko stotina koncerata i bez ijednog službenog nosača zvuka, Samostalni Referenti su konačno završili snimanje svog prvog studijskog albuma koji je objavljen na sajtu MTV Adria i dostupan je za besplatan download. 
Album su nazvali The GreaTESTIS Hits, a sniman je skoro 4 godine, u beogradskom studiju Underground. Na njemu se nalazi 19 pesama, dakle nešto kao presek decenije ipo sviranja. Sa ovog albuma za sada su objavljena dva singla-videa za pesme Život je san i Paradoks.
Na albumu svirali još: Jelena Radovanović – saksofon, Nemanja Filipović – klavijature // vokal, Ognjen (Ogi) Cukić – trombon, Ivan (Rhonda) Teofilović – saksofon.
Album sniman od januara 2008. do novembra 2011. u studiju “Underground” u Beogradu. 
Snimatelj: Marko Jovanović. Produkcija: Samostalni ReferentiTekstovi: Samostalni Referenti // Joe StrummerMuzika: Samostalni Referenti // Mud Sharks // Sham 69 // Spy Club // Skalariak//

Samostalni Referenti su:Marko (Ref) Nikolić – gitara // vokalJovan (Joca) Janacković – bas // vokalDražen (Žeks) Kosanović – bubanjBojan (Meda) Lung – trubaIvan (Platnerica) Platner – trombonMiloš (Miše) Petrović – violinaMarko (Zulj) Zulj – harmonikaMarko (Arthur) Jovanović – klavijatura // tonBranko (Machine) Bjelica - perkusijePredrag (Fefe) Bojović – vokal

makonda-tracker