Exit predstavlja Suba Stage

0
Dosadašnja World Music bina na Exit festivalu ove se godine predstavlja pod imenom Suba Stage i posvećena je kompozitoru Mitru Subotiću Subi. Prvi potvrđeni izvođači su Amon Tobin, Buraka Som Sistema, R Point, Addictive TV, Horkestar, Vuneny, Fedayi Pacha, The
Amon Tobin - foto: promo
Amon Tobin - foto: promo

Koncept i ideja ove nove bine nastali su iz želje da se oda počast jednom od najpriznatijih svetskih umetnika koji je potekao iz Novog Sada, producentu, kompozitoru, multiinstrumentalisti i istraživaču, Mitru Subotiću Subi. Namera je da se to uradi kroz nastupe njegovih prijatelja i muzičara sa kojima je sarađivao, ali i novih muzičkih putnika, avanturista i istraživača. Suba Stage biće bina posvećena onima koji u muzici pomeraju horizonte, otvaraju nove prostore i spajaju svetove. Onima koji povezujue i stvaraju nove žanrove, onima koji eksperimetišu i otkrivaju. Baš onako kako je to radio Suba.

Program četiri festivalska dana na Suba bini biće tematski podeljen: u četvrtak predstavljamo Portugal, u petak Brazil, u subotu Holandiju, a u nedelju, Veliku Britaniju i Srbiju.

Najveća atrakcija prvog dana festivala na ovoj bini bez sumnje je Buraka Som Sistema iz Portugala. Ova proširena porodica plesača i MC-jeva sa svih strana sveta donosi eksplozivni, bogati živi nastup, uključujući plesne trupe i vešte MC-jeve.

Proslavljeni umetnik Amon Tobin na Exit festival donosi različitost kao ključnu karakteristiku svog izraza u nedelju 12. jula. Istog dana, romska deca koja su deo programa pod nazivom R Point kroz svoj nastup predstaviće svoje muzičko i umetničko poreklo. Addictive TV je bend koji će nastupiti prve večeri Exit festivala, a u pitanju je audiovizuelni fenomen je to već oduševio publiku u 50 drugih zemalja. U svakom smislu neobičan, misteriozan, orijentalan, a ipak sa puno dub zvuka, Fedayi Pacha je umetnik kojeg ne treba propustiti u nedelju 12. jula. Nezavisnost i različitost kao glavne karakteristike ove bine, dodatno su obogaćene nastupom sastava These Monsters, zakazanim za 12. jul. Bend koji dolazi iz Velike Britanije može se žanrovski okarakterisati kao ambijent rok, dok u gitarske i druge zvuke uključuju saksofon. U nedelju 12. jula, nastupiće i  vokalno-instrumentala atrakcija Horkestar. Dolaze iz Beograda i, kao što njihovo ime govori, kombinuju horsko pevanje trideset ljudi sa petočlanim bendom na instrumentima.

U noći 9. jula, jednu od prvih umetničkih počasti Subi daće Ritchaz & Keke iz Portugala. Lomljivi ritmovi ovog sastava, minimal zapadnoafrički bubnjevi i rani američki hip hop, upakovani su u njihovoj lo-fi stvaralačkoj tehnici. Iste večeri nastupiće Macacos do Chines, hip-hop bend iz Portugala, DJ zvezda iz Portugala, DJ Marfox i njegov DJ sastav DJ N.K i dvočlani sastav Vuneny iz Mostara.

Pozdravljajući različitosti i kombinujući muzičke vizije sa svih strana sveta, Suba Stage predstavlja neke od najuspešnijih muzičara koji ne priznaju razlike i granice bilo koje vrste. Osećaj koji preovladava celim Exit festivalom, a koji ova bina još više naglašava, povezaće daleke zemlje jakom moći muzike kao medijuma.

makonda-tracker