Tribute to Lala u Domu omladine

0
Tribute to Lala je multimedijalno veče posvećeno nedavno preminulom džez bubnjaru Lali Kovačevu i njegovoj muzici, povodom objavljivanju duplog albuma Balkanski džez Lale Kovačeva u izdanju WMAS Recordsa i Udruženja Srpska duša. Na CD izdanju su originalni sni
Lala Kovačev. Foto: Promo
Lala Kovačev. Foto: Promo

Na CD izdanju su originalni snimci Lale Kovaceva od pre tridesetak godina. Koncert sa video projekcijama biće organizovan u Domu omladine Beograda, sala Amerikana, 17. decembra 2013. godine.  Serbian Jazz, Бре! izvešće izbor kompozicija iz Lalinog opusa vezanog za Balkan jazz uz prisustvo muzičara koji su sarađivali sa čuvenim bubnjarem. Izdavanje duplog CD-a Balkanski džez Lale Kovačeva podržala je Erste Banka, kao višegodišnji partner Serbian Jazz Bre! projekta.

Serbian Jazz, Бре! je multimedijalni pojekat  fotografa Ivana Grlića, koji se bazira na spoju dve umetnosti – muzike i fotografije. Specifičan izraz osmišljen je sa ciljem da se zvukom i slikom oslika stilski raznovrstan trag mnogobrojnih umetnika koji su stvarali u različitim periodima istorijskog razvoja srpskog jazza. Imajući u vidu inspirisanost srpskih jazz stvaralaca tradicionalnim pristupom jazzu, modernijim smernicama u ovom žanru, ali i folklornim muzičkim blagom našeg podneblja, logična je objedinjenost ovih elemenata u muzici sastava Serbian Jazz, Бре!, koga čine muzičari ( Filip Krumes, violina, Aleksandar Jovanović Šljuka, kompozitor, aranžer, klavir, sintisajzer, Marko Fabry, bas gitara,  Aleksandar Cvetković, bubnjevi, Uroš Šećerov, udaraljke), svesne stilskog bogatstva jazz žanra u Srbiji. Tokom godinu  dana postojanja, uspeli su da osmisle svojstven pristup interpretaciji originalnih numera. Kombinacija najrazličitijih muzičkih elemenata, uočljiva u kompozicijama koje izvode, začinjena je umerenim eksperimentalnim izrazom. Zvučna prijemčivost ovog sastava posledica je izraza koji je osvežen kreativnim spojem mnogobrojnih uticaja, što ga približava publici, otvorenoj za kreativna istraživanja. Integralan deo performansa čini video rad kojim se autor i inicijator projekta fotograf Ivan Grlić predstavlja u ulozi V J-a.

      

 

 

makonda-tracker