Green Velvet 15. novembra u Beogradu

0
Američki producent i DJ Green Velvet nastupiće 15. novembra u beogradskom KPGT-u (Radnička 3) u blizini Beogradskog sajma.
Green Velvet, foto: promo
Green Velvet, foto: promo

Autor kultnih elektronskih numera Flash, La La Land, Answering Machine i brojnih drugih koje su snažno uticale na ceo jedan muzički žanr, ove godine obeležava 20 godina rada i novi album Unshakable. Ova žurka biće ujedno i prva u nizu kojima će ovdašnja DJ asocijacija Kozmik u narednih godinu dana obeležavati dve decenije od sopstvenog osnivanja. Njeni osnivači Boža Podunavac, Gordan Paunović i Vlada Janjić nastupaće zajedno sa izvođačima koji su posebno uticali na rad ovog muzičkog kolektiva. Ograničen broj ulaznica za ovu žurku već je u prodaji na blagajni Doma omladine, Bilet centra i drugim prodajnim mestima Eventima i Gigstixa, po prvoj ceni od 690 dinara, dok će kasnije biti skuplje, a njihova finalna cena biće viša i na samom ulazu.

Kurtis Alan Džones, kako je puno ime čikaškog muzičara, na tamošnjoj legendarnoj sceni, brzo se izdvojio singlovima Coffee Pot i Brighter Days, ranim house hitovima koje objavljuje pod imenom Cajmere. Ono što je bio tek hobi tokom studija hemije ubrzo postaje poziv iz kojeg nastaje i njegov novi muzički alter-ego Green Velvet. Ime dobija zbog zelene kose i sajberpank izgleda koji posle objašnjava kao uticaj Bouvija i psihodeličnog fank sastava Sly and the Family Stone.

Više i od imidža, ono što je ekscentričnog Velveta izdvajalo od ostatka DJ scene bilo je korišćenje sopstvenog vokala u narativnom maniru. Njegove autentične storije kreću se od humorom obojenih do buntovnih, ponekad i mračnih introspektivnih stihova. Jedna od takvih ubrzo zauzima prvo mesti na američkoj top listi i preko noći postaje jedna od himni svetskog klabinga u devedesetim: Cameras ready, prepare to flash bili su stihovi posle kojih bi svaki klub ekplodirao! Flash je postala zaštitna numera Green Velveta, a ubrzo je uspeh potvrdio i novi singl Answering Machine dajući uvid u neke od poruka na telefonskoj sekretarici kao insertima iz sopstvenog života, od dela gde ga ostavlja trudna verenica uz priznanje da dete nije njegovo, do izbacivanja iz stana zbog preglasne muzike i golih devojaka!

Džons nastavlja da nastupa sve više kao Cajmere, svodeći svoj popularni lik Green Velveta na isključivo žive nastupe sa bendom na velikim festivalima, gde njegov već avangardni izgled sa novom, sada žutom mohavkom, dodatno zanimljivim čini sviranje gitarskog sintisajzera (keytar). Najveći hit dolazi sa albumom Whatever 2001. godine kada singl La La Land za kratko vreme postaje jedno od najuspešnijih elektronskih izdanja ikad. Godinu dana posle, upravo Kozmik asocijacija dovodi Velveta na Kalemegdan u okviru dugogodišnjeg Urban Experience serijala velikih žurki. Velveta još pamtimo i u tandemu sa još jednim velikanom čiji je prvi dolazak u Srbiju bio takođe deo tog serijala 2004. godine. U pitanju je svakako Carl Cox i rekordna poseta na njihovom zajedničkom, danas već legendarnom zatvaranju jubilarnog Exit festivala 2009. godine! Green Velvet iza sebe ima pet studijskih albuma, a do danas, pod raznim imenima beleži stotine singl i remiks izdanja. Zašto ga celokupna elektronska zajednica smatra autentičnim velikanom čiji su nastupi traženi među brojnim ljubiteljima klabinga, publika će moći da čuje već 15. novembra u zajedničkoj proslavi dvadesetogodišnjice Kozmika i Green Velveta.

Green Velvet - La La Land:

makonda-tracker