Sopran Jelena Banković u Guarneriusu

0
U petak, 1. novembra 2013. godine, sa početkom u 20 časova, Centar lepih umetnosti Guarnerius će ugostiti jednu od naših najperspektivnijih mladih operskih umetnica, soprana Jelenu Banković, koja će nastupiti u okviru ciklusa koncerata FMU I GUARNERIUS NAGRAĐU
Jelena Banković, foto: promo
Jelena Banković, foto: promo

Jelena niže uspehe na domaćoj i međunarodnoj muzičkoj sceni, a dobitnica je brojnih nagrada i stipendija u zemlji i inostranstvu. Nekoliko puta je proglašavana za najboljeg studenta Odseka za solo pevanje na FMU, a Rekotrat Univerziteta umetnosti u Beogradu joj je 2012. godine dodelio i nagradu za Studenta generacije.

Scenu Guarneriusa Jelena će deliti sa višestruko nagrađivanim mladim pijanistom, Hrvojem Ivovićem, dok će gost na koncertu biti takođe nagrađivani mladi umetnik, tenor Nenad ČIČA. Na programu koncerta će biti pesme i arije Šuberta, Lista, Bizea, Belinija i Vebera.

Jelena Banković je diplomirala na odseku za klavir Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Aleksandra Serdara, a uporedo sa studijama klavira, započela je školovanje i na Odseku za Solo-pevanje, u klasi prof. Anete Ilić, gde je diplomirala 2012. Godine. Trenutno je na Master studijama na Univerzitetu umetnosti (Universität der Künste) u Berlinu, u klasi Prof. i Kammersänger-a Petera Mausa.

Jelena je do sada osvojila veliki broj prestižnih nagrada, izdvajamo: prvu nagradu na Internazionalnom takmičenju lirskih glasova Giacomo Lauri Volpi u Latini (Italija, 2012), a nagradu joj je uručila poznata primadona, mecosopran Tereza Berganca, kao predsednik žirija.

Na IX Internacionalnom takmičenju solo-pevača Lazar Jovanović (2011) u Beogradu, osvojila je I nagradu.

Prve nagrade osvaja i na Međunarodnom takmičenju mladih muzičara Petar Konjović, na Međunarodnom takmičenju Bruna Špiler, kao i Nagradu Instituta za pevanje u Berlinu. Pobednica je i takmičenja Nikola Cvejić, gde dobija i Nagradu za najboljeg soprana iz fonda Biserke Cvejić.

Bila je finalista Takmičenja mladih talenata klasične muzike iz Srbije Nagrada Guarneriusa (2011).

Jelena je od 2004. godine članica kamernog sastava Quintecho, koji izvodi pretežno argentinsku muziku.

Bankovićeva se izuzetno uspešno bavi i komponovanjem, a pisala je muziku za serijal Zaboravljeni umovi Srbije, emitovanu na 1. programu RTS-a.

U julu 2012. godine nastupila u glavnoj ulozi u Šubertovoj operi Prijatelji iz Salamanake, u okviru  festivala Oper Oder-Spree u Nemačkoj, uz 14 izvođenja opere širom brandenburške regije.

Pod pokroviteljstvom kompanije Nelt, a u organizaciji Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu i Guarneriusa, sledeći koncert u ciklusu najboljih studenata FMU-a, nas očekuje 23. novembra, kada će se publici predstaviti flautistkinja ANA KALIČANIN.

TAGOVI: 123koncert
makonda-tracker