Orijentalno muzičko putovanje sutra Beogradske filharmonije u Kolarcu

0
U Beogradsku filhamoniju Nova Godina stiže u četvrtak, 31. oktobra, kada će se u okviru istoimenog ciklusa obeležiti Islamska 1435. godina (Kolarac, 20h). Koncert će predvoditi dirigent Ruben Gazarjan uz pijanistkinju Gulsin Onaj.
Ruben Gazarjan, foto: Marko Đoković
Ruben Gazarjan, foto: Marko Đoković

Zvučna slika svih dela na programu inspirisana je egzotičnim i bajkovitim svetom Orijenta. Kroz Štrausov Salomin Ples sedam velova, Noći u španskim vrtovima, de Falje i Simfoniju Antar, Rimskog-Korsakova – publika će otputovati ka Orijentu, u velelepne predele islamske kulture.

- Kompozicije na programu su dramaturški povezane u jedan nešablonski repertoar, koji se ne može tako često čuti. Kroz raskošni Salomin Ples, pun različitih osećanja i boja, koji se kao reka tokom programa uliva u eksplozivnu Simfoniju Antar Rimskog – Korsakova, publika je uvučena i transformisana u poseban svet senzualnog Orijenta - kaže dirigent iz Jermenije, Ruben Gazarjan.



Gulsin Onaj je najpoznatija turska pijanistkinja srednje generacije koja se prvi put predstavlja beogradskoj publici. Izvođenjem de Faljine kompozicije za klavir i orkestar, pokazaće sav pijanistički kolorit ovog dela, koje je više slika nego kompozicija. Širinu njenog repertoara, kao i snagu interpretacije ilustruju 20 snimljenih albuma.

Koncertni ciklus pod nazivom Nove godine, započet je u sezoni 2011/12, osmišljen sa ciljem da promoviše različitost i multikulturalizam. Koristeći moć muzike kao jedinstveni jezik koji razbija kulturne barijere, Beogradska filharmonija različitost predstavlja kao kvalitet, obeležavajući datume koji simbolišu novi početak.

Sledeći doček Nove Godine je po Gregorijanskom kalendaru, 26. decembra 2013. godine, uz Disko Filharmoniju i hitove 70-ih.

makonda-tracker