Tanja Maria na Nišvillu 2014

0
Poznata brazilska pijanistkinja, vođa benda, kompozitorka i pevačica Tanja Maria, prva je u nizu učesnika koje je Nišville džez festival bukirao za sledeću godinu. Ona će nastupiti sa svojim sastavom prve večeri festivala 2014, koji će biti održan od 14. do 1
Tanja Maria, promo foto
Tanja Maria, promo foto

Tokom karijere koja traje već više od četiri decenije, tridesetak albuma i nastupa na koncertnim podijumima i festivalima širom sveta, Tanja Maria Korea Reis, kao svestrani bez ikakve dileme nosi titulu prve dame brazilskog džeza. Njen muzički izraz čvrsto je oslonjen na muzičku tradiciju Brazila, sambu i bosanovu - koje poslednjih decenija predstavljaju nepresušni izvor inspiracije džez muzičara sa svih geografskih širina. Kombinujući ove uticaje sa džez rokom, popularnom angloameričkom muzikom, afro kjuban stilom, latin džezom - stvorila je svoj prepoznatljivi stil, a kao autor se i svrstala u red najznačajnijih brazilskih kompozitora. Inventivna za klavijaturama, ona je i vanserijska pevačica čije se interpretacije kreću od klasičnog brazilskog bosa nova stila do žestokog soula, zbog čega je i dobila nadimak brazilska Areta Frenklin.

Inače, za jubilarno dvadeseto izdanje Nišville džez festivala, u toku su pregovori i za dovodjenje četiri big benda i jednog atraktivnog orkestra sastavljenog od sto i jednog muzičara, tako da će po broju učesnika, Nišville 2014, sa oko 600 izvođača, nadmašiti sva prethodna izdanja.

makonda-tracker