Rastko Uzunović otvara jesenji deo ciklusa najboljih studenata FMU-a

0
Mladi umetnik će kao jedan od najboljih studenata Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, nastupom u Centru lepih umetnosti Guarnerius u subotu, 19. oktobra 2013. godine (20h), otvoriti jesenji deo ciklusa koncerata, koji su fakultet i Guarnerius pokrenuli 201
Rastko Uzunović. Foto: Promo
Rastko Uzunović. Foto: Promo

Prošle godine je 11 izuzetnih mladih muzičara dobilo priliku da kroz solistički resital u Guarneriusu, svoj talenat prikaže publici, a ovog proleća smo, uz podršku Kompanije Nelt koja je pokrovitelj ciklusa, na sceni Guarneriusa ugostili osam studenata FMU-a, sa odseka za gudačke i duvačke instrumente, klavir i solo pevanje.

Jesenji deo ciklusa će publici predstaviti još osam izuzetnih mladih umetnika, višestrukih dobitnika prestižnih nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima, studenata osnovnih, master i doktorskih studija, koji su na svojim katedrama proglašeni za najbolje i dobitnici su nagrada iz fondova fakulteta.

Ciklus koncerata FMU i Guarnerius nagrađuju želi da skrene pažnju javnosti na naše mlade muzičare, da doprinese njihovoj afirmaciji i da im pruži šansu da publici prezentuju svoj izraziti talenat i dosadašnja umetnička dostignuća.
Ulaz na sve koncerte iz ciklusa je slobodan.

Ciklus otvara klarinetista Rastko Uzunović, student III godine Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu (klasa prof. Ognjena Popovića), koji je do sada osvojio više od 30 nagrada na uglednim domaćim i međunarodnim takmičenjima. Rastko je za svoj premijerni nastup u Guarneriusu, pripremio program koji retko možemo čuti na domaćoj muzičkoj sceni – uz klavirsku saradnju Antonele Grgin, Rastko će izvesti kompozicije popularnih autora mlađe generacije - holandskog kompozitora Jakoba TV i Amerikanca Marka Melitsa.

Pokrovitelj ciklusa koncerata FMU I GUARNERIUS NAGRAĐUJU je Kompanija NELT. U godini u kojoj obeležava 20 godina postojanja, a u skladu sa strategijom u domenu društveno odgovornog poslovanja, kompanija Nelt pruža priliku talentovanim akademcima da iskažu svoje veštine i talenat.

Organizatori ciklusa su Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu i Guarnerius.

Rastko Uzunović je rođen 1992. godine. Po završetku srednje muzičke škole Vatroslav Lisinski u Beogradu (klasa prof. Ljubiše Jovanovića), Rastko upisuje FMU (klasa prof. Ognjena Popovića).

Od brojnih do sada osvojenih nagrada, izdvajamo - Laureat na takmičenju Davorin Jenko 2005, 2010, 2011; Prva nagrada na takmičenju Petar Konjović 2010; EMCY nagrada za najbolji nastup na završnom koncertu takmičenja Petar Konjović 2010; Laureat na republičkom takmičenju iz kamerne muzike 2011.

Bio je član Filharmonije mladih Borislav Pašćan, sarađivao je sa kompozitorom Aleksandrom Simićem i violiniskinjom Julijom Mejnert. Kao solista, član orkestra klarineta Bruno Brun i kvinteta klarineta Tokarev, nastupao je na Klarinet festu u Kotoru. Sa sastavom Ljubičice nastupao je u okviru festivala kratkometražnog filma Videomedeja u Novom Sadu.

makonda-tracker