Najdžel Kenedi ponovo u Beogradu

0
Sutra počinje prodaja ulaznica za koncert Najdžela Kenedija
Najdžel Kenedi, promo foto Pol Mark Mičel
Najdžel Kenedi, promo foto Pol Mark Mičel

Poznati violinista, Najdžel Kenedi, nastupiće u Beogradu 9. oktobra u velikoj sali Kolarčeve zadužbine, u organizaciji “My Way” koncertne agencije.  Ulaznice su u prodaji od četvrtka, 12.09, na blagajni Kolarca, po cenama 2500, 3000 i 3500 dinara. Radno vreme biletarnice: radnim danima od 10.00 do 14.00 i od 14.30 do 19.30 časova.

Na sceni Kolarca Najdžel će nastupiti sa još tri muzičara, među kojima su: Rolf Busalb (gitara), Jaron Stavi (bas) i Kristof Dziedzic (bubnjevi).

Najdžel Kenedi na svojoj najnovijoj turneji nastupa u manjim, akustičnim dvoranama i u prvom delu koncerta izvodi Bahov preludijum iz Partite broj tri, u E duru, kao i drugi, treći i četvrti stav (Fugue, Andante, Allegro) iz Bahove Sonate broj dva, u a molu. U drugom delu koncerta publika će uživati u virtuoznom izvođenju  džez klasika, Fats Valera

Već više od dvadeset pet godina ovaj britanski violinista važi za jednog od najpriznatijih virtuoza na svetu. Njegov jedinstveni talenat uneo je novu perspektivu kako u klasičan tako i u savremeni koncertni repertoar, čime je Najdžel Kenedi postao violinista sa najviše prodatih albuma na svetu.

Najdžel Kenedi je poznat publici u Srbiji, a i dalje se pamti da je on prvi strani umetnik koji je održao koncert u Beogradu posle bombardovanja 1999. godine. Prvi put u je svirao u Beogradu 1997. godine, a ovo je 15. godina od njegovog prvog dolaska - 7 puta je svirao u Beogradu, po jednom  u Nišu i Novom Sadu, pri tom su svi koncerti bili rasprodati.

Od brojnih uspeha koje je ostvario izdvaja se njegovo izvođenje Vivaldijevih "Četiri godišnja doba", što je i najprodavaniji album klasične muzike ikada, zabeležen u “Ginisovoj knjizi rekorda", zatim njegovo izvođenje Elgara za koje je dobio nagradu “Album  godine”, kao i izvođenje Bramsovog violinskog koncerta (album koji je bio na vrhu Vulvortove top liste). U decembru 2012. godine Najdžel je snimio album u Ebi Roud studiju pod nazivom “Recital”, koji se našao u prodaji u martu 2013.  Upravo na ovom albumu nalaze se izvođenja Fats Valera i Baha, repertoar sa kojim nastupa na koncertnoj turneji. U planu je novo izdanje izvođenja Vivaldijevih “Godišnjih doba”, početkom 2014. godine. Privatno, Najdžel je navijač Aston Vile i posećuje utakmice sa svojim sinom, kada mu to obaveze dozvoljavaju, jer živi na relaciji između Poljske i Velike Britanije. Poznat je po tome što svira na nekoliko električnih violina, kao i na klasičnoj violini iz 1732. godine, koju je izradio Karlo Bergonci iz Kremone, saradnik Gvarnerijusa i Stradivarija.

Poslušajte kako Kenedi svira Baha:

makonda-tracker