Češki simfoničari glavni gosti novog festivala Emira Kusturice

0
Nakon letošnjeg susreta i zajedničkog koncerta na Danima Praga u Beogradu, Češki Narodni Simfonijski Orkestar i slavni režiser Emir Kusturica nastavljaju intenzivniju saradnju.
Emir Kusturica i češki simfoničari, promo foto
Emir Kusturica i češki simfoničari, promo foto

Proslavljeni južno-slovenski režiser (ujedno i praški đak), osim filmskog festivala Kustendorf pokreće i letnji Baljšoj Festival sa ozbiljnom namerom da vremenom zauzme važno mesto na mapi evropskih i svetskih festivala klasične muzike.

Festival će se održati u njegovom Drvenom gradu Mećavniku, na Mokroj Gori, od 13-15. septembra ove godine. Na sve tri večeri će u glavnom delu programa nastupiti češki simfoničari (ČNSO) pod dirigentskom palicom Jana Kučere, a sa uglednim gostima. Na programu su, uglavnom, dela ruskih kompozitora (glavni pokrovitelj ovogodišnjeg festivala je ruski GASPOM): Šostakovič, Rahmanjinov, Čajkovski...

Zanimljiv će biti njihgov nastup sa ruskim pijanistom Jurijem Rozumom, te Emirom Kusturicom i The No Smoking Orchestra-om sa kojim će češki muzičari izvesti punk operu Vreme Cigana.
Svi koncerti su planirani na otvorenom-glavnom trgu Drvengrada. Raritet novog festivala je i taj da će na njemu u sklopu pratećih programa nastupiti i veliki broj mladih muzičkih talenata iz Republike Srbije, koje će ocenjivati poseban stručni žiri.

Lepa prilika da se ovo miholjsko leto, osim kalendarski, produži i festivalsko-umetnički.

makonda-tracker