Šokantna rok atrakcija u Beogradu

0
Za koncert u beogradskom Domu omladine, provokativni riječki bend Let 3 sprema još jednu u nizu svojih šokantnih muzičkih predstava, gde će im se na bini pridružiti pevač-robot, sa kojim odnedavno nastupaju

Kontroverzni hrvatski bend Let 3 prepoznatljiv po svojim šokantnim i krajnje nepredvidljivim nastupima 23. aprila gostuje u Domu omladine u Beogradu. Ovaj riječki bend, koji se više od dvadeset godina poigrava sa političkim, kulturnim i seksualnim predrasudama, tom prilikom promovisaće svoj novi album vrlo provokativnog naziva, a to će im ujedno biti i prvi pravi koncert u Srbiji nakon tri godine. Članovi benda, basista Damir Martinović Mrle, vokal Zoran Prodanović Prlja, Ivan Šarar, elektronika, bubnjar Branko Kovačić Hudor i gitaristi Dražen Baljak i Matej Zec - Knki najavljuju da će ostati verni svojim šokantnim ispadima koji su postali njihov zaštitni znak.

- Beogradska publika može da očekuje svašta! Prezentovaćemo potpuno novu koncepciju nastupa koju čine i novi likovi u našem koncertnom sastavu. Repertoar će činiti pesme sa poslednjeg albuma, odnosno DVD-a koji je, upakovan u obliku bombonjere, objavljen krajem prošle godine, a na kome su objedinjene prve dve decenije benda. Naši gosti na bini biće jedan doktor-mag koji se brine za opšte stanje naših organizama, jedno mehaničko stvorenje i naš guru koji nas već godinama savetuje i kome će publika moći da postavlja pitanja. Bićemo onakvi kakvi smo uvek. Neki kažu da je to šokantno, a nama je najbitnije da na sopstveni način ispitamo duh socijalne sredine - kaže basista Mrle.

Nakon početne fascinacije i gnušanja koje je ova grupa izazivala kod publike širom regiona kada je pre više od dve decenije osnovana, vremenom su postajali vidljivi i njeni kvaliteti - kritički tekstovi, uvek besprekorno izvođenje, dramaturška i stilska dorađenost javnih istupa i pevačka specifičnost za koju je najzaslužniji frontmen Zoran Prodanović Prlja. Petorica momaka ove rok atrakcije uvek se potrude da sve to bude praćeno uvrnutim humorom, psovkama i osećajem za bizarno.

Od svog prvenca Two Dogs Fuckin’ 1989. godine i spota za hit pesmu Izgubljeni u kome su se pojavili našminkani i u mini suknjama, Let 3 je do danas prešao dug razvojni put. U moru estradnih izvođača prkosno su se izdvajali vulgarnim tekstovima i nastupima u kojima su im redovni rekviziti bili predmeti u obliku polnih organa. Albumom Nečuveno iz 1997. godine uspeli su da izazovu javne polemike, budući da na njemu nije bilo ničega osim tišine. U Hrvatskoj su se u više navrata pojavljivali u ženskim haljinama ili nagi, sa psećim brnjicama na genitalijama, a njihove medijske akcije kulminirale su kada je bend iscenirao kolektivno samoubistvo na Trgu Bana Jelačica u Zagrebu, što je bio znak protesta zbog lošeg stanja u na hrvatskoj muzičkoj sceni. Ostaje da se vidi čime će Let 3 obradovati publiku u Beogradu.

Danka Grubačić

makonda-tracker