Tango i Taurunum danas na otvaranju XIII sezone GUARNERIUSA

0
U sredu, 4. septembra 2013. godine, sa početkom u 20 časova, koncertom pod nazivom Da li ste za tango? Centar lepih umetnosti Guarnerius započinje svoju XIII umetničku sezonu.
Taurunum, promo foto
Taurunum, promo foto

U  godini u kojoj se obeležava decenija od prve beogradske milonge-tango večeri, koja je održana upravo u Guarnerisu, i u duhu promovisanja mladih talenata, kojima Guarnerius posvećuje veliki deo svojih projekata, u novu sezonu će nas uvesti KAMERNI ANSAMBL TAURUNUM, sastavljen od izuzetnih mladih muzičara- gudača, koji oduševljavaju publiku na svakom svom nastupu, a koncert u Guarneriusu obojiće ritmom i muzikom autora po čijim izvođenjima su prepoznatljivi - Astora Pjacole.

Pored najpopularnijih tango klasika ovog velikog kompozitora, drugi deo koncerta nam donosi i filmsku muziku inspirisanu tango ritmom, poput one iz filmova Miris žene i Mulen Ruž, a tada će se jedanaestočlanom ansamblu Taurunum, na sceni priključiti i Muzičko društvo Stanković.

Kamerni ansambl TAURUNUM je miljenik domaće publike, a polako pravi i uspešne korake na evropskoj koncertnoj sceni. Ansambl  čine učenici gudačkog odseka Muzičke škole Kosta Manojlović iz Zemuna i do sada je između ostalih, osvojio i tri prve nagrade na republičkim takmičenjima.



Taurunum je pobednik takmičenja Nagrada Guarneriusa, koje je naš Centar pokrenuo 2011. godine. Svojim izuzetnim talentom i umećem, Zemunci su osvojili najpre članove žirija, a zatim i publiku, koja ih je svojim glasovima odabrala za pobednike.

Ideja o osnivanju sastava od osam violina pojavila se na međunarodnom takmičenju gudača u Parizu 2007. godine. Do tada usmereni isključivo na samostalno usavršavanje i takmičenja, učenici su zajedno sa profesorima, smislili nov način na koji mogu zajedno da sviraju i uživaju u tome. Od prvog dana Taurunum neguje raznovrstan repertoar i sarađuje i nastupa sa uglednim kompozitorima i umetnicima u salama širom Srbije i u inostranstvu.

Umetnički rukovodioci ansambla su profesorke Sanda Dramićanin i Ana Vujadinović, a dirigent profesor Nebojša Cvijanović.

Nova sezona Guarneriusa, pored podrške mladim talentima kroz nastavak serije koncerata najboljih studenata FMU-a, kao i najboljih polaznika majstorskih radionica Jovana Kolundžije (koje su održane ovog proleća u 12 gradova Srbije), donosi i gostovanja velikih imena svetske muzičke scene, poput čuvenog flautiste Klaudija Arimanija (Španija) i istaknute ukrajinske pijanistkinje Jevgenije Basalajeve.

Posle leta ispunjenog koncertima širom Evrope, maestro Kolundžija sa pijanistkinjom Nadom Kolundžijom, u septembru nastavlja veliku turneju po gradovima Srbije, a 13. novembra publiku na Kolarcu očekuje tradicionalno druženje sa našim proslavljenim violinistom. Kao i prošle godine, Jovan Kolundžija će scenu deliti sa ansamblom Gudači svetog Đorđa, uz zanimljiv spoj klasike i filmske muzike.

makonda-tracker