Manic Street Preachers na EXIT-u

0
Velški alternativni bend Manic Street Preachers nastupiće u petak 10. jula na Mejn stejdžu festivala Exit
foto: Story arhiva
foto: Story arhiva

Popularnu grupu osnovali su 1986. godine Džejms Bredfild, Šon Mur i Niki Vajer, a nakon što su trojica školskih drugova postali poznati po divljim svirkama, bendu se tri godine kasnije priključio Riči Edvards. Manic Street Preachers popularnost stiču početkom devedesetih godina nakon objavljivanja debitantskog albuma Generation Terrorists sa hitovima Motorcycle Emptines i Little Baby Nothing u kojoj je gostovala porno-zvezda Trejsi Lords.
Velšani su publiku osvojili jedinstvenim miksom glam punka i tekstova koji su se bavili dosadom, očajanjem i izolacijom. U junu 1993. godine izdaju album Gold Against the Soul sa kojeg se izdvajaju numere Life Becoming A Landslide i From Despair To Where. Nakon što se problematični Edvards vratio sa lečenja od anoreksije i alkoholizma, grupa u avgustu 1994. izdaje album The Holy Bible, koji mnogi smatraju njihovom najboljom pločom. U februaru 1995. godine kontroverzni Riči nestao je bez traga, ali velška grupa nastavlja dalje i postiže fantastičan uspeh sa albumom Everything Must Go sa hitovima Australia i A Design for Life.
Popularnost su potvrdili i narednom pločom This Is My Truth Tell Me Yours iz 1998. sa pesmama If You Tolerate This Your Children Will Be Next, The Everlasting i Tsunami. U narednih desetak godina, grupa objavljuje još tri veoma dobra albuma. Nastupom na Novosadskoj tvrđavi 10. jula,  popularni Velšani promovisaće i novi album Journal For Plague Lovers koji treba da izađe na tržište 18. maja.

makonda-tracker