Gadjo dilo i TG Collective na Nišvilu

0
Nišville Džez Festival će se održati od 15. do 18. avgusta 2013. u Nišu, u ambijentu prelepe stare Tvrđave na više stejdževa. Izmedju ostalih, na Nišvilu 2013 nastupaju: Ron Carter Golden Striker Trio, Ginger Baker Jazz Confusion, Jazzanova Live feat. Paul Ran
Gadjo dilo, promofoto
Gadjo dilo, promofoto

Dva sastava (jedan iz Grčke a drugi iz Velike Britanije) koja svoj muzički izraz baziraju između ostalog i na gypsy swingu - jedinom autentičnom evropskom pravcu – nastupiće na Nišvilu dve poslednje večeri festivala: Gadjo Dilo u subotu 17, a TG Collectiv – 18. avgusta.

Grčki bend Gadjo Dilo osnovan je sa glavnim ciljem da na krajnjem jugu Evrope reanimira Manuš gypsy jazz tradiciju. Kao i u skoro svim slučajevima kada je reč o ovom stilu, glavna i nezaobilazna inspiracija je veliki gitarista Django Reinhardt – jedan od nekoliko pravih genija džeza. Džangovo umetničko i životno putovanje i jazz zvuci tridesetih i četrdestih godina dvadesetog veka  nepresušni su izvor inspiracije grupe Gadjo Dilo, koja na poslednjem albumu Manouche de Grec odlazi i korak dalje, spajajući svoju ljubav prema gypsy swingu i bogatu muzičku tradiciju svoje zemlje, oslanjajući se pre svega na zlatno doba grčke scne, odnosno muziku pedesetih i šezdesetih godina.

Britanski sastav TG Collectiv izvodi intrigantnu instrumentalnu mešavinu različitih muzičkih pravaca: gypsy jazz, flamenko, savremena i klasična umetnička muzika. Kako sami kažu, njihovi uticaji se kreću u rasponu od Paka De Lusie i Džanga Renarta, s jedne, do Johana Sebastijana Baha - s druge strane. Osovinu grupe čini duo gitarista (Jamie Fekete i Sam Slater) a karakterističan zvuk posledica je ne specifične postave koju upotpunjuju klarinet, flauta i violina, uz kontrabas i cajun kao ritam sekciju. Članovi grupe su još i Holly Jones (flauta); Luis Mather (klarinet); Chris Mapp (kontrabas); Joelle Barker (udaraljke).  Ovaj mladi sastav je nastupao na svim značajnim jazz festivalima u Velikoj Britaniji, a prošle godine su objavili odlično ocenjeni album Release The Penguins, koji su u više navrata prezentovali i uživo na BBC1,  Radio BBC3  i Jazz FM radiju.

Ulaznice za predstojeći Nišville mogu se kupiti na svim prodajnim mestima u mreži CS Eventim u Srbiji i inostranstvu.

Cene karata
KOMPLET KARATA po ceni od 3.000 dinara
STUDENTSKI KOMPLET po ceni od 2.500 dinara
POJEDINAČNA ULAZNICA po ceni od 1.000 dinara
VIP KOMPLET po ceni od 4.000 dinara
VIP POJEDINAČNA po ceni od 1.500 dinara

Završen konkurs za Nišville volontere:  Za 300 mesta konkuriše 700 kanditata

Na ovogodišnji konkurs za Nišvila volonterski tim prijavilo se 702 kandidata iz 120 gradova, odnosno 15 zemalja (Srbija, Turska, BiH, Makedonija, Crna Gora, Rumunija, Italija, Nemačka, Švajcarska, Azerbejdžan, Bangladeš, Holandija, Hrvatska, Zambija, Kuvajt). Nišville će ove godine angažovati 300 volontera.

Kandidati koji budu prošli prvi krug biće intervjuisani u Nišu, Beogradu i on-line u poslednjoj nedelji jula. Početkom avgusta biće objavljena lista volontera i volonterki raspoređenih u 12 sektora: pomoćnik vođe tima, domaćin publike i muzičara, marketing, pres, radionica, obezbeđenje, logistika, ketering služba, sektor tehničke podrške i pčelice i bubamare koje će učestvovati u protokolarnom delu festivala i biti zaštitni znak volonterskog tima.

makonda-tracker