Etno zvezde na koncertu Zora

1
Koncert Najlepše pesme sa Juga Srbije iz ciklusa Muzika regiona biće održan 27. Aprila u Sava centru. U želji da publici predstave raznovrsno muzičko nasleđe naroda koji žive na ovim prostorima, autori projekta Zora - muzika regiona organizovaće serijal ekskl
foto: Petar Djordjević
foto: Petar Djordjević

Muzičko blago juga Srbije predstaviće najzanimljiviji i najznačajni izvođači tradicionalne i etno muzike u saradnji sa muzičarima koji se bave drugim muzičkim žanrovima: Bora Dugić, Jelena Marković, Bilja Krstić, Biber, Đurđevi stupovi, Izvor, Jelena Tomašević, Teodulija, Sanja Ilić i Balkanika, Vasil Hadžimanov, Brankica Vasić Vasilisa, Nenad Milosavljević, orkestar Bobana Markovića, narodni orkestar Jeka iz Kraljeva, i drugi. Ovu manifestaciju koju organizuje Media net, zbog izuzetnog značaja i potrebe da se ovo muzičko blago predstavi i široj publici, podržali su Ministarstvo kulture, Ministarstvo za Kosovo i Metohiju, kao i Ministarstvo za dijasporu.

Posle predstavljanja pesama sa Kosova i Metohije, drugi koncert iz ciklusa Muzika regiona pod nazivom Zora bavi se muzikom juga Srbije, koja predstavlja jedinstveno nasledje koje je najširoj publici poznato samo u fragmentima. Na koncertu će, pored opštepoznatih pesma kao što su Gde si bilo jare moje, Deka si bila Stojanke, Deno Magdaleno, Nišnu se zvezda niz vedro nebo, Otvori mi belo Lenče vratanca, Simbil cveće, Tupan mi tupa, Sinoć te videh, lele, Zone, Zašto, Sike, zašto, Sadila moma lojze, Gugutka vo osoje, Raslo mi je badem drvo, Slavuj pile ne poj rano biti izvedene i mnoge pesme koje zasigurno predstavljaju neke od najlepših južnoslovenskih pesama. Prihod od ulaznica sa koncerata iz ciklusa Muzika regiona je namenjen u humanitarne svrhe. Prihod od ulaznica namenjen za izgradnju obdaništa na teritoriji SO Obilić, u selu Plemetina, gde sada u privatnoj kući, koja je improvizovana za tu namenu, boravi 53 dece, s tim da je interesovanje mnogo veće, ali zbog ograničenih kapaciteta veliki broj dece nema adekvatan smeštaj.

makonda-tracker