Šest grupa za šest godina Demofesta

0
Još malo vremena je ostalo do najpoznatijeg festivala demo bendova u regionu, a ono što će svakako obeležiti tri dana, pored 32 takmičarska sastava, sigurno su revijalne grupe.

Prvo veče rezervisano je za reggae i ska plesne ritmove, kojim će sigurno Dubioza kolektiv i S.A.R.S. zaraziti celi Kastel. Oba sastava donose u Banjaluku sveže pesme i sigurno jedva čekaju da ih podele sa publikom.

Dubiozu je nemalo puta muzička kritika uporedila sa legendarnim Rage Against The Machine zbog njihovih nedvosmislenih i direktnih tekstova u kojima poput prsta upiru u najveće krivce zbog teške situacije u kojoj svi živimo. Ipak, tek onog momenta kada su batalili engleski jezik i implemetirali nešto od narodskog zvuka, ljudi su shvatili šta Zeničani poručuju. Njihovo poslednje studijsko izdanje nazvano Apsurdistan nastavlja utabanom stazom koju su uspešni prethodnici iskrčili i donosi nam još ironičniju i zajedljiviju Dubiozu. Neki će reći da crno-žuta ekipa reciklira stare teme, ali ipak, dobar deo onih kojima je Kolektiv uputio tekstove nisu više tamo gde su bili. Možda to nema veze sa njihovim muzikom, ali nije zabranjeno to misliti i nadati se da jeste. I to sve uz brze i poskočne ska ritmove.

Miljenici publike gde god da se pojave, beogradski S.A.R.S. imaju nešto lakši izraz od gore navedene ekipe, ali i njima su u prstima ska linije i u grudima reggae stavovi. Dugačak put prešli su od sada već kultne Buđav lebac, pa do Perspektive. S obzirom da albume izdaju neparnim godinama, što može biti slučajnost, posetioci šestog izdanja Jelen Demofesta imaće priliku da čuju album Kuća časti star svega četiri meseca. Kada se zna da iza izdanja stoji Đorđe Miljenović, poznatiji pod pseudonimom Wikluh Sky, trebalo bi biti jasno da je reč o malom remek delu. 

makonda-tracker