Vasil Hadžimanov nastupa na Nišvilu

0
Bend klavijaturiste Vasila Hadžimanova, jednog od najuspešnijih džez i fjužn muzičara mlađe generacije sa ovih prostora, nastupiće na ovogodišnjem Nišville džez festivalu prve večeri, u četvrtak 15. avgusta.
Vasil Hadžimanov, Ivana Čutura foto
Vasil Hadžimanov, Ivana Čutura foto

Postava koju još čine, Branko Trijić (gitara),  Miroslav Tovirac (bas), Pedja Milutinović (bubanj) i Bojan Ivković (perkusije, sket vokal, glas), trenutno  promoviše peti studijski album Can you dig it?, koji je ove godine u DD formatu objavio OverJazz Record iz Hamburga (Nemačka), dok je CD objavljen za diskografsku kuću Zmex iz Beograda.

Vasilovo klasično muzičko obrazovanje započelo je sa njegovih 5 godina u beogradskoj muzičkoj školi Stevan Mokranjac, a njegovo zanimanje za džez obezbedilo mu je 1991. godine punu stipendiju za učešće u Interlochen Arts Camp-u, dva leta za redom, pruživši mu priliku da uči i svira sa mnogim džez velikanima. Godine 1992. se preselio u Boston gde je, pod punom stipendijom, studirao klavir i aranzman na Berklee College of Music. Diplomirao je 1995. godine, a u toku studija na Berkliju, nastupao je sa mnogim poznatim Bostonskim muzičarima, kao i sa grupom Sveti (Marko Djordjević i Bato Andonov), Liroj Dženkinsom (u njegovoj rep operi Funky Faust) i sa Paskal Bokar, afro-pop bendom sa kojim je išao i na americku turneju.

Septembra 1996. Godine Vasil se seli u Njujork, gde nastavlja da sarađuje sa nekim od najboljih mladih muzičara. Istovremeno radi kao muzicki programer u TOMANDANDY studiju. Nakon godinu dana provedenih u Velikoj Jabuci, odlučuje da se vrati u Srbiju i osnuje svoj, VASIL HADŽIMANOV BAND, sa kojim je, proteklih 15 godina, neumorno i sa velikim uspehom, nastupao na koncertima i džez festivalima širom sveta. Vasil je takodje komponovao muziku za igrane i dokumentarne filmove, kao i serije.

Novembra 2003. godine, VH Band nastupa na Enter Music Festivalu u Beogradu, deleći binu sa čuvenim bendom Zawinul Syndicate. Čuvši kako bend zvuči uživo, Zawinul lično poziva Vasila i drugare da na proleće 2005. sviraju u njegovom novom klubu Joe's Birdland, u Beču.  Juna 2004. godine, Najdžel Kenedi poziva VH Band da nastupe sa njim na njegovom velikom beogradskom koncertu. Ovo iskustvo je bilo prijatno iznenadjenje za sve prisutne... Avgusta 2005. godine, bend je predstavio muziku Balkana i bio jedini predstavnik Srbije i Crne Gore, na velikoj svetskoj izložbi Expo 2005 Aichi u Japanu, gde doživljava veliki uspeh i najviše posetilaca na sceni EXPO DOME do tada. Novembra 2005. godine, VH Band je odrzao tri koncerta, u Parizu, u okviru tradicionalnog džez festivala kulturnih centara Jazzy Colors ponovo predstavljajuci nasu zemlju. Marta, kao i avgusta 2006. godine, odrzali su dva, sjajno posecena i pozdravljena, koncerta u Trstu.

Album Can you dig it? je snimljen za četiri dana, u Mostaru, u studiju Mc Pavarotti i sadrži deset pesama - osam autorskih (Vasil Hadžimanov i Miroslav Tovirac), jedna makedonska narodna pesma pod nazivom Marika moma ubava kao i obrada teme Džona Skofilda What It Is.  Album su snimali: Vasil Hadžimanov – klavir i klavijature, Branko Trijić – gitara, Miroslav Tovirac – bas, Srđan Dunkić – bubanj, Bojan Ivković – perkusije i Peđa Milutinović – bubanj. Gosti na albumu: Wikluh Sky - vokal i Vukašin Marković – vokal i trombon.

makonda-tracker