Beogradska filharmonija sutra slavi 90. rođendan

0
Beogradska filharmonija svoj 90. rođendan proslavlja u petak, 14. juna na Kolaracu od 20 časova, koncertom iz ciklusa U susret jubileju. Na programu je veličanstvena Betovenova Deveta simfonija koju će orkestar izvesti pod dirigentskom palicom šefa-dirigenta M

Ciklusom U susret jubileju Filharmonija je tokom cele sezone evocirala uspomene iz devedesetogodišnje istorije a koncertom u petak ova sezona će biti svečano zatvorena.

Na proslavu 90. rođendana Filharmonije i svečano zatvaranje sezone Ivan Tasovac stiže iz Njujorka, gde je u sredu, 12. juna, govornio na velikoj tematskoj debati Odnos kulture i ekonomskog razvoja. Debatu u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija otvorili su predsednik GS UN Vuk Jeremić i generalni sekretar svetske organizacije Ban Ki Mun a na interaktivnom panelu, osim Tasovca, učestvovali su i direktor Muzeja umetnosti Metropoliten Tomas Kembel, glavni muzički kritičar Njujork Tajmsa Antoni Tomasini i violinistkinja Miri Ben-Ari, muzički ambasador dobre volje UN za Brazil.


 

Pred sam početak koncerta direktor Filharmonije, Ivan Tasovac, objaviće tačan iznos sredstava prikupljenih na Gala koncertu i donatorskoj večeri sa maestrom Zubinom Mehtom, koja je održana u ponedeljak. Spektakularan koncert, održan proteklog ponedeljka u Kolarcu, završen je stojećim ovacijama a ispraćen je i odličnim uspehom u fandrejzingu. Prikupljeno je oko pola miliona dolara, od milion i po, koliko je potrebno za finansiranje prve američke turneje u istoriji orkestra, planirane za 2014. godinu.

 

 

 

 

makonda-tracker