Beogradska filharmonija u Beogradu, Zagrebu i Ljubljani

0
U petak 24. maja na Kolarcu, Beogradska filharmonija će premijerno izvesti program u okviru ciklusa Pika - Točka - Тачка, koji će zatim ponoviti 26. maja u Ljubljani i 27. maja u Zagrebu.
Beogradska filharmonija, koncert u Lisinskom, promo foto
Beogradska filharmonija, koncert u Lisinskom, promo foto

Sa Gintarasom Rinkevičijusom, šefom-dirigentom Litvanskog simfonijskog orkestra i pijanističkom zvezdom Simonom Trpčeskim, Filharmonija će staviti tačku na drugu sezonu projekta regionalne saradnje.

Prošlogodišnji koncert beogradskog orkestra sa Muhajem Tangom u Lisinskom, koji je prekinuo tri decenije dugu pauzu gostovanja u Zagrebu, regionalni mediji ocenili su kao trijumf kulture i muzike, zahvaljujući mladom, raspoloženom, uvežbanom, uverljivom i pre svega srčanom i strastvenom orkestru Beogradske filharmonije.  Podjednako snažni utisci ostali su i posle koncerta u Ljubljani, tako da su, u susret ovom putovanju, pred orkestrom Beogradske filharmonije velika očekivanja.

U svom najboljem sastavu, sa oba koncertmajstora i svim vođama, orkestar će kao uvertiru izvesti Poemu Beograd, D. Gostuškog. U solističkom delu programa, makedonski pijanista Simon Trpčeski izvešće Četvrti koncert S. Rahmanjinova. Trpčeski je postao svetska zvezda nakon nastupa sa Njujorškom, Londonskom i LA filharmonijom, a odabran je da učestvuje u ciklusu tri filharmonije u skladu sa ovogodišnjim konceptom predstavljanja mladih umetnika iz regiona. Simfonijska poema N. Rimskog-Korsakova, Šeherezada, biće finale gostovanja.

Tri nacionalne filharmonije udruženim snagama nastaviće i u narednim sezonama dobru praksu saradnje, prethodno zamrznute skoro tri decenije i dodatno je unaprediti međusobnom razmenom muzičara iz orkestra. Ljubljana, Zagreb i Beograd bogatiji su za nova iskustva, a orkestri konstantno učvršćuju temelje budućeg regionalnog razvoja. Saradnja je dobila novu dimenziju gostovanjem kamernih sastava tri orkestra na festivalu u Mostaru. Završni koncert Filharmonijske nedelje bio je zajednički nastup muzičara iz Beogradske, Zagrebačke i Slovenačke filharmonije sa kolegama iz Mostarskog simfonijskog orkestra, kao doprinos njegovoj revitalizaciji.

makonda-tracker