Gostovanje Jovana Kolundžije u čuvenoj katedrali Sv. Jeronima u Lisabonu

0
U nedelju, 19. maja 2013. godine naš istaknuti violinista Jovan Kolundžija će održati koncert u najpoznatijoj katedrali u Lisabonu, velikoj crkvi manastira Sv. Jeronima, prostoru koji je jedan od glavnih simbola Portugala i koji ugošćava najveće svetske zvezde
Jovan Kolundžija, foto: Promo
Jovan Kolundžija, foto: Promo

 

Maestro Kolundžija će na koncertu izvesti Sonatu br. 1 u g-molu i Partitu br. 2 u d-molu (za solo violinu) Johana Sebastijana Baha.

Na poziv Njegove ekselencije gospodina Mirka Stefanovića, ambasadora Republike Srbije u Portugalu, maestro Kolundžija je 15. februara ove godine, povodom obeležavanja našeg praznika- Dana državnosti, održao koncert u čuvenom zdanju lisabonske Palate Fož, a ovaj nastup su ispratile izuzetne kritike i ovacije publike.

Želeći da ponovi ovaj vrhunski muzički događaj koji na najbolji način prezentuje srpsku kulturnu scenu, ambasada Republike Srbije je organizovala novi susret maestra Kolundžije i lisabonske publike, u prostoru katedrale koja je već vekovima prestižni istorijski i umetnički prostor glavnog grada Portugala.

Za koncert maestra Kolundžije u lisabonskoj katedrali Sv. Jeronima, vlada izuzetno interesovanje, a potvrđeno je prisustvo brojnih predstavnika umetničke elite, uglednih zvanica iz sveta privrede i politike i pripadnika diplomatskog kora.

Manastir Sv. Jeronima je jedna od glavnih turističkih atrakcija Lisabona, s obzirom da zdanje pleni raskošnim fasadama i enterijerom. Gradnju manastira je u 16. veku započeo jedan od najpoznatijih portuglaskih kraljeva Manuel I, a prostor je pod zaštitom UNESCO-a. U velikoj katerdrali su sahranjeni Vasko da Gama i svi portugalski kraljevi, a za noviju istoriju katedrala je važna kao mesto gde je 2007. godine potpisan čuveni Lisabonski ugovor, sa kojim je započela obnova Evropske unije.

Podsećamo da je maestro Jovan Kolundžija poslednjih meseci na velikoj koncertnoj turneji po gradovima Srbije. Zajedno sa pijanistkinjom Nadom Kolundžijom, do sada je posetio veliki broj gradova gde je održao izuzetno uspešne koncerte, kao i majstorske kurseve za najbolje mlade violiniste.

makonda-tracker