Grate objavili drugi album

0
Alternativni rok sastav Grate objavio je drugi album pod nazivom Volim da hodam, a ovo ostvarenje dostupno je od 14. maja na zvaničnom sajtu koncertne agencije Longplay.
Grate, foto promo
Grate, foto promo

Izlazak albuma prati i novi singl, kao i spot urađen za naslovnu numeru Volim da hodam.

- Nekako nam je tokom snimanja albuma postalo jasno da pesma Volim da hodam postaje lajt motiv cele ploče. Iako to jeste direktna politička pesma, ipak u sebi nosi i neku pozitivnu notu i poruku da postoje i druge vrednosti u životu, odnosno, da propalice ne mogu da nam unište sve što nosimo u sebi - kaže gitarista benda Dragan Alimpijević Pik.

Prema njegovim rečima, iako je album vrlo angažovan, neke od pesama nose potpuno drugačiju notu u sebi, a album u celosti možda najpre poziva na okretanje ka samom sebi, lepim stvarima, ka unutrašnjim višim ciljevima.

Album je pripreman više od dve godine i ukupno sadrži devet pesama, snimljenih u studiju Road u Novom Sadu. Grate je prethodno već objavio singlove Lepljiv mrak, Paranoja (prošle godine na prvom mestu Jelen top 10 liste i drugi na top listi Gruvanja) i Revolucija, u kojoj gostuje frontmen Goblina Branko Golubović-Golub (koji je nekoliko nedelja bio prvoplasiran na Gruvanju i drugi na Jelen top 10).

Prelušavajući demo snimke Golubović je sam bio izrazio želju da gostuje u pesmi Revolucija.

- Kako on kaže, ta pesma verno ocrtava vreme devedesetih i sve ono što su oni preživeli tada, a mi osećamo još uvek, mada je prošlo više od dve decenije - ističe pevač i gitarista Grate Goran Beg.

Grate je nastao 2007. godine, a debi album Prodaj nas pojavio se 2009. godine u izdanju SKC-a Novi Sad. U međuvremenu, bend se potpuno okrenuo pisanju tekstova na maternjem jeziku, a zvučno se približio modernom alternativnom roku. Producenti albuma Volim da hodam su Pik i basista Goblina Vladislav Kokotović, čija je težnja bila da u produkciji što više postignu ogoljen i minimalistički zvuk.

- Saradnja između Pika i Goblina traje još od njihovog ponovnog okupljana. Pik je producent njihovih novijih snimaka, a Vlada i Pik su zajedno radili na još nekim albumima. Iz te atmosfere nekako je bio logičan nastavak da Pik i Kokotović zajedno produciraju ovaj album. Vlada je čak u jednom momentu i svirao sa nama - objašnjava Beg.
 
- Mislim da je u životu svakog benda najbitnija stvar pisanje novih pesama, to je ono zbog čega bend postoji i tada se oseća najbolje. Upravo smo izdali novi album, koji ćemo promovisati svim snagama. Preko leta nas čeka nekoliko nastupa na festivalima, od kojih izdvajamo svirku na Arsenal festu u Kragujevcu - kaže Pik.

makonda-tracker