Vanja Đorđević sutra otvara ciklus koncerata najboljih studenata FMU u Beogradu

0
Mlada flautistkinja će kao jedan od najboljih studenata Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, nastupom u Guarneriusu u petak, 10. maja od 20 časova, otvoriti ovogodišnje izdanje ciklusa koncerata, koji su Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu i Centar lepih
Vanja Đorđević, foto: Promo
Vanja Đorđević, foto: Promo

Flautistkinja Vanja Đorđević koja otvara ovogodišnji ciklus, je diplomac i postdiplomac Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu i dobitnica nagrade iz fonda Bruno Brun za najbolji magistarski ispit.

Uz brojne osvojene nagrade na festivalima i takmičenjima, Vanja je dobila i priznanje Udruženja orkestarskih umetnika Srbije, koje joj je dodelilo godišnju nagradu za izuzetan doprinos u muzičkom stvaralaštvu Orkestra opere i baleta Narodnog pozorišta, gde je Vanja prva flautistkinja-solista. Kao studentkinja sa visokom prosečnom ocenom, Vanja je dobitnica stipendije Kraljevske norveške ambasade.

Vanja je kao solista nastupala sa Simfonijskim orkestrom Stanislav Binički, Beogradskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom RTS-a i orkestrom kamerne opere Madlenianum. Održala je više koncerata koje je stručna muzička kritika visoko ocenila, a kao članica hora flauta Beogradska siringa beleži brojne nastupe u zemlji i inostranstvu.

Na koncertu u Guarneriusu, Vanja će uz klavirsku saradnju Ivana Veljkovića, izvesti kompozicije Čajkovskog, Ganea, Šuberta, Pulanka, Forea i Tafanela.

Sledeća mlada umetnica koja će se predstaviti u okviru ciklusa FMU i Guarnerius nagrađuju, je nagrađivana violinistkinja Ivana Zavišić, koja će u Guarneriusu nastupiti 15. maja 2013. godine.

Prošle godine je 11 izuzetnih mladih muzičara dobilo priliku da kroz solistički resital u Guarneriusu, svoj talenat prikažu publici, a ove godine od maja do novembra će na sceni Guarneriusa nastupati 14 studenata osnovnih, master i doktorskih studija FMU-a, sa odseka za gudačke i duvačke instrumente, klavir i solo pevanje.

Učesnici ciklusa su višestruki dobitnici prestižnih nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima, a na svojim katedrama su proglašeni za najbolje i dobitnici su nagrada iz fondova koji nose imena naših istaknutih muzičara. Ciklus koncerata FMU i Guarnerius nagrađuju želi da skrene pažnju javnosti na naše mlade muzičare, da doprinese njihovoj afirmaciji i da im pruži šansu da publici prezentuju svoj izraziti talenat i dosadašnja umetnička dostignuća.

U maju nas očekuje pet studentskih koncerata, a ulaz na koncerte je slobodan.

 

 

makonda-tracker