Majamisty Trio 27. aprila u DOB-u

0
Već afirmisani projekat, ciklus besplatnih koncerata DŽEZ ZA DŽ se nastavlja, a ove subote, 27. aprila od 13h u Klubu Doma omladine uživaćemo u muzici grupe Majamisty TriO.
Majamisty, foto: Promo
Majamisty, foto: Promo

Ovaj bend, čiji je album prvenac Mistyland jedno od najboljih domaćih džez izdanje u protekle dve godine, predstavlja saradnju pijanistkinje Maje Alvanović, lidera trija i autora muzike, sa fantastičnim muzičarima sličnog senzibiliteta ‒ Ištvanom Čikom, Ervinom Malinom i Aleksandrom Drobac Čik.

Kako Maja Alvanović ističe, za nju bavljenje muzikom ima smisla samo kada je okružena pravim ljudima, sa kojima ostvaruje neophodnu harmoniju i hemiju.

- Prijateljstvo i stvaranje se prepliću i nerazdvojive su komponente. Tako je i došlo do saradnje sa bubnjarem Ištvanom Čikom, a potom i kontrabasistom Ervinom Malinom. Pored toga što su iskusni i sjajni muzičari, kao i veliki kreativci čiji sam rad pratila godinama pre naše saradnje, oni su i moji prijatelji sa kojima me ne vezuje samo zajedničko muziciranje. Tu je i Aleksandra Drobac Čik sa kojom najčešće nastupamo kao trio plus jedan. Ona svojim vokalom posebno doprinosi našem karakterističnom zvuku, kao i pojedinim aranžmanskim ostvarenjima.- rekla je Maja.

Za koncert na Beogradskom džez festivalu Maja kaže da je njihovo najznačajnijie izvođenje do sada.

- Nama je taj nastup doneo novu publiku, kao i odlične kritike u domaćim i svetskim medijima. To je momenat u kom smo dospeli u žižu interesovanja džez javnosti, a desio se samo godinu i po dana od formiranja našeg trija. Za mene lično to je bio veliki preokret u životu ‒ do juče na klasičnoj sceni, a danas na najvećem džez festivalu u zemlji, uz imena kao što su Pet Metini, Čarls Lojd, sve sami velikani i moji uzori.  Svaka inicijativa koja će učiniti da džez bude prisutniji u našoj svakodnevici, da se o njemu govori u medijima i da je lako i često dostupan ljudima, veliki je plus za organizaciju koja je pokreće - objašnjava Maja Alvanović.

 

makonda-tracker