Marko Marković i Jovan Pavlović na Todo Mundo festivalu

0
Drugi po redu Todo Mundo World Music festival biće održan od 18. do 20. aprila u Domu omladine Beograda, dok će 19. aprila u Velikoj sali, sa početkom u 20 časova nastupiti uspešni trubač Marko Marković i poznati harmonikaš Jovan Pavlović.
Marko Marković, foto promo
Marko Marković, foto promo

Saradnja Marka Markovića i Jovana Pavlovića otpočela je pre tri godine. - Jovan je pozvao mene i moj orkestar da sviramo na festivalu u Trondhajmu, gde on živi i gde je 2010. godine postao zaslužni umetnik Norveške, te nam je tom prilikom bio i gost na dve pesme. Posle koncerta je tek nastao pravi tulum, svirali smo za našu dušu i dogovorili se da moramo nešto da uradimo zajedno. Sledeća prilika je bio zajednički koncert sa puno muzičara u Beogradu. Ja sam došao bolestan, ali smo u bekstejdžu za deset minuta napravili program koji smo na nastupu opet menjali. Ja sam jos dvaput išao u Norvešku da sviram sa raznim norveškim bendovima, pa je naše druženje potrajalo - opisuje Jovan i dodaje das u njih dvojica odlučni u tome da naprave nešto novo.

- Bez obzira što Marko i ja dolazimo iz potpuno različitih muzičkih tradicija, obojica imamo snažne ritmičke korene i volimo da improvizujemo, naročito na sceni. Otkad smo se sreli, stvorila se velika želja da napravimo jedan novi muzički koncept – ističe harmonikaš.

Koncert u Domu omladine biće njihovo premijerno zajedničko izvođenje pred beogradskom publikom.

- Nas dvojica smo brzi i razumemo se odmah. Obojica imamo puno muzike u glavi, tako da publika može da očekuje i neke pesme koje dobro zna, ali i nešto sasvim novo, jer ćemo se sledeća četiri dana spremati u Vladičinom Hanu i Beogradu - priznaje trubač Marko Marković i otkriva da je njegov favorit na Todo Mundo festival turski sastav Baba Zula.

- Mislim da je program Festivala dobro napravljen, obožavam tursku muziku. Pored Baba Zule, jedva čekam da čujem i Café Aman Istanbul koji su na WOMEX-u, na nastupu dan pre našeg, oduševili stručnjake - navodi on.

Aktuelno izdanje Boban i Marko Marković orkestra Čovek i truba naišlo je na odličan prijem publike i medija.

- Vrlo sam zadovoljan reakcijama na naš novi zvuk. Dogovorili smo se da ploču za ceo svet objavi Piranha iz Berlina, snimili smo još dve pesme, a atmosfera na koncertima je neopisiva. Nova postava radi bolje nego ikada - ocenjuje Marko.

Što se tiče Jovanovog angažmana, bitno je istaći da je on pre dve godine osnovao organizaciju Tutti Serbia, koja je otvorila prvi centar svetske muzike na Balkanu.

- Tutti Serbia organizuje internacionalne multietničke muzičke seminare na kojima učestvuje talentovana muzička omladina iz celog sveta. Takođe, radimo na kulturnoj saradnji i razmeni između Srbije i Norveške. Upravo smo završili organizaciju uspešne turneje poznatog kamernog sastava iz Trondhajma,Trondheim Junior Soloists. Za nekoliko nedelja nam dolazi dvadeset pet studenata sa džez konzervatorijuma u Norveškoj, a već pocetkom leta ćemo imati novi muzički seminar sa nekoliko koncerata - opisuje on.

- Pravim muziku za prvi romski mjuzikl u Norveškoj, koji će imati premijeru 2015. godine, a istovremeno pokušavam da pripremim veliku televizijsku muzičku seriju i upišem doktorske studije - otkriva svoje planove talentovani harmonikaš, dok je izvesno da će se njegova saradnja sa Markom nastaviti i u budućnosti.

- Zajedno ćemo svirati u Skandinaviji svakog meseca, počev od avgusta, a naš orkestar će promovisati novi CD širom Evrope. Spremamo se i za nastup u Guči 10. avgusta i za još nekoliko lokacija u Srbiji koje držimo u tajnosti - zaključuje Marko Marković.

makonda-tracker