Srpski graditelj violina Boris Batalović gost festivala Ars Longa

0
Poslednji dan Međunarodnog festivala kamerne muzike Ars Longa će pored večernjeg koncerta, obeležiti i gostovanje mladog srpskog violiniste i graditelja violina, Borisa Batalovića, koji će u ponedeljak 8. aprila u Guarneriusu održati predavanje pod nazivom Kre

Ovaj Kragujevčanin koga nazivaju šumadijskim Stradivarijem, jedini je školovani violinar u Srbiji, diplomac konzervatorijuma Antonio Stradivari u Kremoni, prestižne škole iz koje su ponikli svi najznačajniji svetski graditelji violine.

Boris je najpre diplomirao na odseku za violinu Akademije umetnosti u Novom Sadu, a posle godinu dana profesorskog staža, krenuo je put Kremone. Posle položenog prijemnog ispita, postao je student najuglednije škole u domenu violinarstva, na kojoj je 2011. godine diplomirao kao jedini Srbin u istoriji škole i stekao zvanje majstor violinar.

Batalović će festivalskoj publici preneti svoja iskustva sa petogodišnjeg školovanja u Italiji, a govoriće i o radu u sopstvenom ateljeu koji je nedavno otvorio u svom rodnom gradu.

Predavanje počinje u 16 časova, a ulaz je slobodan.

Međunarodni festival kamerne muzike ARS LONGA, zatvoriće koncert na čijem će se programu naći izuzetno atraktivni i među publikom omiljeni komadi Četiri godišnja doba Astora Pjacole (klavirski kvintet) i Suvenir iz Firence Pjotra Iliča Čajkovskog (gudački sekstet).

Koncert počinje u 20 časova, a učestvuju Ivan Knežević- violina/viola (Srbija), Eduard Bajer- violina (Češka), Nikola Pančić- violina (Srbija), Alberto Kastiljo- viola (Čile), Filip Tomić- violončelo (Srbija), Mladen Miloradović- violončelo (Srbija) i Giorgi Sirbilašvili (Gruzija).

Pokrovitelj festivala je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, a organizatori su Centar lepih umetnosti GUARNERIUS i Muzički centar AD LIBITUM, Kragujevac.

makonda-tracker