Severinina Italijana nominovana za Porin

0
Na 20-tom jubilarnom Hrvatskom takmičenju Porin ove godine je za diskografsku nagradu Porin - Hit godine 2013. nominovana pesma Italijana koju izvode FM bend I Severina.
Severina, foto: YouTube Screenshot
Severina, foto: YouTube Screenshot

Da podsetimo, Italijana je duetska pesma Severine i FM bend-a, koga čine Ana Bebić, Filip Miletnić I Miloš Roganović. Prošlogodišnji megahit Italijana je za samo nekoliko dana od svoj premijernog izvođenja  zauzeo sam vrh svih Top lista širom Balkana. Autor ove pesme je mladi, sve popularniji, kompozitor Filip Miletić, dok tekst potpisuje Miloš Roganović. Ova pesma se može naći na Severininom najnovijem albumu Dobrodošao u klub koji je izdao Dallas records.

U izbor za najbolju pesmu ulaze 10 ponuđenih nominacija, koje je odabralo glasačko telo sastavljeno od 218 urednika muzičkih programa sa hrvatskih medija. Glasanje se završava 20.4.2013. u ponoć. Tri nominacije sa najviše glasova ući će u drugi krug glasanja, u kojem takođe publika bira pobednika.

Porin je najuglednija diskografska nagrada u Republici Hrvatskoj. Ustanovljen je 1993. godine, a redovno se godišnje dodeljuje od 1994. godine. Idejni začetnici i pokretači nagrade su  kompozitori Zrinko Tutić, diskograf Veljko Despot i novinar Dražen Vrdoljak, a utemeljitelji Hrvatsko društvo skladatelja, Hrvatska glazbena unija, Hrvatska radiotelevizija i Hrvatska diskografska udruga.

Za dodelu Porina zadužen je Institut hrvatske glazbe, osnovan 2004. godine. Osnivači Instituta su Hrvatska diskografska udruga, Hrvatska glazbena unija i Hrvatsko društvo skladatelja.

Porin predstavlja najbolje u hrvatskoj diskografskoj produkciji protekle godine jer objedinjuje nominirane predstavnike svih glazbenih žanrova, od zabavne muike, popa i roka, pa do etna, džeza i klasične muzike.

 

makonda-tracker